Coalitieonderhandelingen begonnen met 'goede gesprekken'

Geschreven door Redactie

Nadat vorige week het vertrouwen in de PvdA werd opgezegd, is de coalitie in Almere onder leiding van de VVD inmiddels hard op zoek naar nieuwe partners.

“Ik spreek met iedereen“, zegt VVD fractievoorzitter Ulysse Ellian. 

Veel wil Ellian niet kwijt over de gesprekken die hij deze week had met andere partijen uit de gemeenteraad. Behalve dat het, volgens Ellian, ‘goede gesprekken’ waren. En dat er nog meerdere volgen volgende week. Vertellen met wie hij op dit moment spreekt, is volgens hem niet verstandig. “Dat zorgt voor allemaal verhalen en dat wil ik niet. Ik wil juist rust zodat ik goed kan zien welke mogelijkheden er zijn.” 

Wandelgangen 

Ondanks de voorzichtigheid van Ellian, is er in wandelgangen al veel gesproken over de beste opties voor de coalitie. Het gat dat de PvdA heeft achtergelaten is 5 zetels groot. En dat zou het beste kunnen worden opgevuld met Leefbaar Almere (3) en CDA (2). 

“Getalsmatig zou dat goed kunnen”, zegt Ellian. Maar hij voegt er aan toe dat nog maar moet blijken of het de beste optie is. “Er zijn meerdere mogelijkheden en er volgen nog gesprekken. Wie zegt dat zij dat willen? Wie zegt dat het past bij de andere coalitiepartners? Dat weten we nog allemaal niet.” Nu bestaat het college nog uit VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks. 

Het college-akkoord is volgens Ellian niet heilig. “Het is logisch dat je met nieuwe partners dingen gaat aanpassen en wijzigen. Maar we willen het natuurlijk zoveel mogelijk overeind houden.” 

6 wethouders 

Wel is het volgens de VVD-er duidelijk dat er niet twee wethouders gaan bijkomen in Almere. “Dat is ook een realiteit waar we mee te maken hebben. Nota bene Leefbaar Almere heeft de motie voor maximaal 6 wethouders in Almere zelf ingediend.” 

Op de vraag hoe lang de onderhandelingen gaan duren geeft Ellian misschien nog het duidelijkste antwoord: 2 tot 4 weken.

Onze Ambassadeurs