Rijschoolhouder: 'goed dat lachgas in de ban gaat'

Geschreven door Redactie

Rijschoolhouder Janet Verbeek uit Lelystad juicht de maatregel om lachgas voortaan onder de opiumwet te laten vallen van harte toe.

Het kabinet kondigde maandag aan om recreatief gebruik te verbieden.

Ze was zondag nog getuige van een automobilist die tijdens het rijden een ballonnetje lachgas bij zich had en er een paar teugen van nam. Hij bracht andere weggebruikers volgens haar in gevaar. 

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil lachgas gaan verbieden als roesmiddel. Het gebruik ervan kan niet alleen nadelig zijn voor de gezondheid, maar ook in het verkeer kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.  

"Het was duidelijk te zien dat de automobilist geen goede controle had over het voertuig. Zo nam hij bochten veel te ruim", zegt Janet Verbeek. Ze gaf de leerling opdracht om achter de slingerende auto aan te rijden. Ondertussen belde ze de politie en gaf ze door wat ze zag. De meldkamer liet volgens Verbeek weten geen tijd te hebben voor haar melding omdat agenten bezig waren met andere belangrijke zaken. De rijschoolhouder betreurt dat zeer, omdat het een uitgelezen kans was om een automobilist op heterdaad te betrappen en te bestraffen op gevaarlijk rijgedrag. 

Lachgas beïnvloedt de waarneming 

Volgens Laura Nijkamp van het Trimbosinstituut, dat veel over verdovende middelen en verslaving weet, is het gebruik van lachgas in het verkeer gevaarlijk. De waarneming en het reactievermogen van automobilisten neemt af als ze lachgas gebruiken. Ook kunnen handelingen met de ballonnen in de auto de aandacht van het verkeer afleiden. Het aantal verkeersincidenten in relatie tot lachgas bedroeg ongeveer 1000 in de eerste helft van 2019, maar lachgas is op dit moment nog niet verboden.  

Het is volgens Nijkamp zaak van het ministerie en de handhavers hoe om te gaan met lachgas in het verkeer. Dat zal waarschijnlijk nog een hele klus zijn, omdat de hoeveelheid werkzame stof van lachgas niet goed meetbaar is in het bloed en ook een speekseltest zal geen zekerheid geven.  

Afname gebruik door maatregel 

Het Trimbosinstituut verwacht zeker dat het gebruik van lachgas zal afnemen als het onder de opiumwet komt te vallen. Het mag dan officieel niet als roesmiddel verkocht worden. De politie zal waarschijnlijk niet optreden bij huisgebruikers, maar bij verkopers in grote hoeveelheden wel. Naast een verbod zal volgens Laura Nijkamp ook voorlichting belangrijk blijven. Het Trombosinstituut heeft daarvoor verschillende mogelijkheden voor gemeenten, onderwijs en ouders. 

Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze toepassingen van lachgas worden van het verbod vrijgesteld, meldt het ministerie van volksgezondheid.

Onze Ambassadeurs