Celstraffen voor grootschalige wietplantage

Geschreven door Redactie

Vier mannen uit Almere hebben van de rechtbank celstraffen gekregen tot drie jaar.

Samen met een man uit De Meern zijn ze veroordeeld voor het deelnemen aan een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige hennepteelt. De mannen waren betrokken bij de teelt van ruim 7.000 wietplanten in twee panden in Emmeloord en Lelystad.

De hennepteelt vond plaats tussen juli 2017 en april 2018. De criminele organisatie huurde grote bedrijfspanden in Emmeloord en Lelystad. Volgens de rechtbank gingen de mannen op een listige manier te werk. Zo werden de panden voorzien van naamborden van bijvoorbeeld een schoonmaakbedrijf. Ook plakten ze stickers op de ramen en hingen ze een groot spandoek met een bedrijfsnaam aan het hek. Zo wilden ze buitenstaanders laten denken dat er een 'gewoon' bedrijf in het pand zat.

Door ramen te blinderen en containers bij de panden te zetten, zorgden ze er verder voor dat niet goed naar binnen gekeken kon worden. De kwekerijen werden flink beveiligd met camera's. Bij het pand in Emmeloord werd er zelfs een gewapende bewaker neergezet.

Verschillende rollen

Alle vijf de mannen waren volgens de rechtbank betrokken bij de criminele organisatie, elk met een eigen taak.

De 51-jarige Almeerder was de spil van de organisatie. Twee Almeerders van 36 en 32 jaar waren de 'timmermannen': zij hebben de kwekerijen opgebouwd. Met behulp van isolatieplaten bouwden ze verborgen ruimtes in de bedrijfspanden. Dat werden uiteindelijk zeer grootschalige, professioneel ingerichte kwekerijen. De vierde verdachte uit Almere was de elektricien. Hij zorgde voor illegale stroomafname. De man uit De Meern verzorgde de planten. Hij is op heterdaad aangehouden in de kwekerij in Lelystad.

Onaanvaardbaar

De rechtbank zei de hennepteelt onaanvaardbaar te vinden. Criminele organisaties die bedrijfsmatig grote hoeveelheden wiet telen, hebben volgens de rechtbank een ontwrichtende werking op de maatschappij en de economie. De grote winsten zouden vaak gepaard gaan met geweld, bedreigingen en ripdeals. De rechters vinden dat de verdachten zich hier van bewust waren. Ze baseren zich daarbij op de strenge beveiliging en de gewapende bewaker.

De 51-jarige verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De 36- en 32-jarige timmermannen zijn veroordeeld tot 2 jaar cel. De overige twee verdachten hebben 1,5 en 1 jaar cel gekregen. Verder moeten de verdachten samen in totaal 545.000 euro terugbetalen.

De celstraffen wijken af van de strafeis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste vorige maand celstraffen tussen de 12 en 24 maanden.


Onze Ambassadeurs