'Alleen akkoord met Britten als er ook een visserijdeal is'

Geschreven door Redactie

Pas wanneer er met de Britten overeenstemming is over de visserij op de Noordzee, zal de Europese Unie een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk afsluiten. Dat zei Michel Barnier dinsdag tegen de NOS. Hij is de hoofdonderhandelaar vanuit de EU. Barnier liet weten: "Tot het einde is het visserijakkoord een deel van het grotere handelsakkoord. Die twee zijn niet uit elkaar te trekken." 

Tot 31 december van dit jaar mogen Urker vissers zich nog begeven in de Britse wateren. Maar de vissers vrezen dat die toegang ze na de Brexit-overgangsperiode ontzegd gaat worden. Barnier ontmoette dinsdag een vertegenwoordiging van de visserijsector. Aan hen deed hij de toezegging om de visserij onderdeel te maken van het totale handelsakkoord. 

Gerard van Balsfoort van de Redersvereniging voor de Zeevisserij was bij het gesprek met Barnier aanwezig. Tegen de NOS laat hij weten blij te zijn met die toezegging. "Dat zet druk op de Britten. Zij zijn natuurlijk afhankelijk van de grote EU-markt en wij zijn afhankelijk van de toegang tot Britse wateren. Als visserij een losstaande onderhandeling wordt, heb je uiteindelijk te weinig slagkracht." 

Barnier probeert om nog voor de zomer een akkoord over de visserij op de Noordzee te sluiten. 

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.