RIVM: redeneerfout in alternatieve stikstofcijfers
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft het Mesdagfonds een redeneerfout gemaakt in zijn alternatieve berekening van de stikstofdata. Het RIVM zegt tegen de NOS dat het fonds per ongeluk ook alle waternatuurgebieden mee heeft gerekend, terwijl daar nauwelijks stikstofproblemen zijn.
In Den Haag werd donderdag een berekening gepresenteerd waarin het aandeel van landbouw in de stikstofuitstoot volgens de boerenorganisatie niet 46 procent, maar 25 procent is. Boerenorganisaties zijn al jarenlang kritisch op de rekenmethoden van het RIVM. Ze vinden dat het aandeel van de landbouw te hoog wordt voorgesteld. Hierdoor zou het stikstofbeleid zich onterecht met name op de landbouwsector richten.
'Gekeken naar alle natuurgebieden'
"Het Mesdagfonds heeft waarschijnlijk gekeken naar alle 160 natuurgebieden in Nederland", zegt Kees van Luijk van het RIVM. "En niet alleen naar de 118 natuurgebieden die stikstofgevoelig zijn."
In de persconferentie gaf de onderzoeker van het Mesdagfonds toe inderdaad ook alle waternatuurgebieden te hebben meegerekend. Daardoor is het aandeel van de scheepvaart in zijn berekeningen een stuk hoger, en dat van de landbouw veel lager. "Als je alle natte gebieden ook meerekent, reken je de enorme oppervlaktes van het IJsselmeer bijvoorbeeld ook mee. Maar daar zijn nauwelijks problemen met stikstof. Stikstof dat op het water neerkomt, is de volgende dag weer weg", aldus Van Luijk.
Het RIVM blijft er daarom bij dat de zogeheten depositie van stikstof in natuur die daar schade van kan ondervinden, voor circa 45 procent wordt veroorzaakt door de landbouw.
LTO: 'Overheid moet dit serieus nemen'
Land- en Tuinbouworganisatie Nederland roept de overheid op om serieus te kijken naar de inspanningen van het Mesdagfonds, zodat er snel duidelijkheid komt. ''Boeren zijn niet gebaat bij onzekerheid door tegenstrijdige wetenschappelijke inzichten. Beleid moet gebaseerd zijn wat er écht gebeurt.''
LTO vindt dat de nieuwe inzichten in bijvoorbeeld de RIVM-modellen moeten worden meegenomen, voor bestaande en toekomstige beleid. ''Daarom moet minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zo snel mogelijk met een inhoudelijke reactie komen op de onderzoeksresultaten.''
De minister heeft na de persconferentie aan de NOS laten weten dat er nog één keer naar de rekenmethode gekeken moet worden: "Dat iedereen, over de hele linie, de stikstofuitstoot moet verlagen, staat buiten kijf." Wel wil het kabinet dat een onafhankelijke commissie nog één keer kijkt wat de beste rekenmethode is om het beleid op te baseren.