Voorbeschouwing achtste finale Rixax Knock-Out Cup

Geschreven door Redactie

Tussen dinsdag 25 februari en dinsdag 10 maart vinden de achtste finales plaats van de Rixax Knock Out Cup.

Hét bekeravontuur voor alleen Flevolandse verenigingen. Tijdens deze ronde treden drie aangepaste spelregels in werking.

Tijdens deze wedstrijden, waarbij de KNVB zorgt voor een arbitraal trio, mag er door beide elftallen maximaal worden door gewisseld. Het maximum van drie wissels wordt overboord gegooid. Daarnaast treedt er voor de speler die een gele kaart ontvangt een tijdstraf van tien minuten op. Meest spectaculaire aanpassing is wellicht het toetreden van de ‘selfpass’. Zowel bij het vergeven van een vrije bal, ingooi als het nemen van een hoekschop mag er met de bal in gedribbeld of -geschoten worden om het spel te hervatten. Vanaf de kwartfinales wordt er ook worden gespeeld met zuivere speeltijd in de laatste vijf minuten van de wedstrijd (’86-’90), plus de toegekende blessuretijd. Een vierde official bewaakt deze aangepaste regel in de slotfase van de wedstrijd.

SC Buitenboys – vv Nagele (dinsdag 25 feb. 20.00 uur)

Dinsdagavond 25 februari staat de eerste wedstrijd in de achtste finales op het programma. In Almere-Buiten nemen SC Buitenboys en vv Nagele het tegen elkaar op. Om 20.00 uur wordt er afgetrapt op Sportpark ‘Polderkwartier’. Mooie bijkomstigheid is de aanwezigheid van kersverse voorzitter van de KNVB, Justin Spee, om de aangepaste spelregels tijdens deze ‘thriller’ zelf onder de loep te nemen.

Voor vv Nagele is het de eerste wedstrijd tijdens de Rixax Knock Out Cup. Zij werden voor de eerste ronde uitgeloot. De ploeg uit Almere daarentegen trok aan het langste eind in Biddinghuizen, door BAS in een uitwedstrijd met knappe cijfers te verslaan (1-4).

Sv Lelystad’67 – FC Almere (zaterdag 29 feb. 14.30 uur)

Sportpark ‘Langezand’ wordt zaterdag 29 februari hét strijdtoneel tussen twee ploegen uitkomend in de tweede klasse van het zaterdag amateurvoetbal. FC Almere reist die dag af naar Lelystad om de strijd aan te gaan met sv Lelystad’67.

Daar waar FC Almere om de bovenste plaatsen strijd in 2B, draait sv Lelystad’67 momenteel onderin mee in 2G en moet het vrezen voor degradatie. Beide eerste elftallen hebben de eerste ronde een ‘bye’ verkregen en spelen dus in deze 8e finale hun eerste bekerwedstrijd.

asv Dronten – sv Marknesse (zaterdag 29 feb. 14.30 uur)

Nadat asv Dronten in de eerste ronde een riante overwinning boekte op SSA CreilBant (2-6), nemen de Drontenaren het nu op tegen sv Marknesse. Beide ploegen draaien in hun eigen competities mee om de bovenste plaatsen en hebben uitzicht op een periodetitel om uiteindelijk te strijden voor promotie. Wel moet hierbij worden aangegeven dat asv Dronten in de tweede klasse uitkomt en de ploeg uit de Noord Oost Polder haar wedstrijden op derde klasse niveau afwerkt. Een interessant duel, tussen twee ploegen die nauwelijks weten wat verliezen is dit seizoen.

Saillant detail wil dat hoofdtrainer Martin de Jong, van sv Marknesse, begin jaren ’00 het doel bij asv Dronten succesvol verdedigde. Een mooi weerzien dus!

Vv Zeewolde – vv Tollebeek (zaterdag 29 feb. 15.00 uur)

Voetbalvereniging VV Zeewolde neem het in eigen huis op tegen vv Tollebeek. De plaatselijke trots uit het Zuid-Oosten van Flevoland werkt haar thuiswedstrijden af op sportpark ‘De Horst’ en is bezig aan een stabiel seizoen in de derde klasse B. Hierin zijn inmiddels 26 punten bij elkaar gespeeld en zijn de bovenste plaatsen, die recht geven op eventuele promotie, zeker nog niet uit het zicht.

De andere plaatselijke trots, uit Tollebeek, heeft het tot nog toe lastig in de vierde klasse Noord. De rode lantaarn jaagt de voetbalvereniging de stuipen op het lijf, die ze momenteel nog net voor blijven. Ondanks de lage klassering in de reguliere competitie won ‘cupfighter’ vv Tollebeek met zeer ruime cijfers de polderderby tegen RKO Rutten, 8-1 werd het maar liefst!

ASC Waterwijk – Sporting Almere (zaterdag 29 feb. 17.00 uur)

De zaterdagtak van ASC Waterwijk 1 neemt het in een heuse stadsderby, zaterdag 29 februari, op tegen zondag 1 van Sporting Almere. Beide Almeerse verenigingen, tevens convenantpartners van Almere City FC, werden de eerste ronde vrijgeloot en werden tijdens de loting voor de 8e finales aan elkaar gekoppeld.

ASC Waterwijk, competitiegenoot van FC Almere in de tweede klasse, en Sporting Almere beleven beide een zwaar seizoen in competitieverband. Beide eerste elftallen kunnen het seizoen enigszins kleur geven door een mooie bijdrage te leveren aan de Rixax Knock Out Cup door door te stoten naar de kwartfinales. Dan dient er wel afstand gedaan te worden van een stadsgenoot!

Flevo Boys – Swift’64 (dinsdag 3 mrt. 20.00 uur)

Het hoogst spelende eerste elftal vanuit de amateurs, dat deelneemt aan de Rixax Knock Out Cup, is Flevo Boys. De Emmeloorders bezetten momenteel de 13e plaats in de Hoofdklasse B van het zaterdagvoetbal. Op sportpark ‘Ervenbos’ nemen de Boys het, in een avondwedstrijd, op tegen het lager geklasseerde Swift’64. De ploeg uit Swifterbant speelt al jarenlang mee om de prijzen in de derde klasse, maar van promotie naar de tweede klasse is het nog niet gekomen.

De witte leeuwen uit Swifterbant hebben vaker bewezen een ‘bijna reuzendoder’ te zijn. Zo werd onder meer SDC Putten (Hoofdklasse) en Sparta Nijkerk (momenteel koploper in de derde divisie) het al eens enorm lastig gemaakt tijdens reguliere bekerwedstrijden in de knock out fase. Van onderschatting mag dus zeker geen sprake zijn bij de ploeg van Kevin Waalderbos, die overigens bezig is aan zijn afscheidstournee bij Flevo Boys.

Almere City FC (jong elftal) – vv Unicum (dinsdag 10 mrt. 20.00 uur)

Vv Unicum wist de eerste ronde te overleven door een reglementaire overwinning op Reaal Dronten (3-0). De ploeg uit Lelystad, uitkomend in de tweede klasse G, mag zijn borst natmaken. Daarentegen ligt er een prachtaffiche voor hen in het verschiet! Een elftal van Almere City FC, bestaande uit spelers vanuit O19 én Jong, zal de strijd aangaan met de Lelystedelingen. Almere City FC is er alles aan gelegen deze thuiswedstrijd winnend af te sluiten tegen de amateurs uit Lelystad, die op hun beurt voor een stunt willen zorgen.

Helaas hebben Forza Almere en Reaal Dronten (in een eerder stadium) zichzelf teruggetrokken uit de Rixax Knock Out Cup, waardoor sv Batavia’90 zich op voorhand al heeft geplaatst voor de kwartfinales.

De loting voor de kwartfinales van de Rixax Knock Out Cup vinden plaats in de laatste week van maart. Rondom het Paasweekend (11-13 april) wordt deze kwartfinale afgewerkt.

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.