Noodplan lerarentekort wordt 'Almere-proof'
Het noodplan om het lerarentekort in Almere tegen te gaan, wordt een plan dat perfect aansluit op de situatie in de stad. Dat zegt Herbert Griffioen van de Almeerse Scholen Groep in aanloop naar een bijeenkomst tussen alle Almeerse schoolbesturen, Hogeschool Windesheim en de gemeente. "Het plan wordt Almere-proof."
Almere kampt net als de rest van Flevoland met een lerarentekort. De gemeente moet daarom een plan presenteren aan onderwijsminister Slob, hoe de stad de tekorten weg gaat werken. In dat geval komt Almere in aanmerking voor financiële steun van het Rijk.
De Almeerse Scholen Groep is met 40 basisscholen en acht scholen in het voortgezet onderwijs, de grootste gemeenschap van Flevoland. "Ik voel me dan ook verantwoordelijk om nu de kar te trekken voor het Almeerse plan", zegt Griffioen, die voorzitter is van het college van bestuur.
Zij-instroom en pabo-instroom
Bij de eerste bijeenkomst vandaag wordt gepraat over wat er allemaal in het noodplan moet komen. "We hebben middelen nodig om zij-instroom te vergroten, maatregelen om personeel wat we hebben vitaal te houden en de instroom van de pabo te vergroten." Daarnaast moet ook Almere aantrekkelijk gemaakt worden om leraren te trekken.
Oplossen duurt even
Het oplossen van het tekort is lastig zegt Griffioen. "Het lerarenprobleem is niet met een of twee jaar opgelost, we moeten daarom creatieve oplossingen verzinnen." Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben hun plan al gepresenteerd. Utrecht en Almere moeten dat op 6 april doen. Griffioen heeft veel inspiratie opgedaan uit de bestaande plannen. "We gaan niet het wiel opnieuw uitvinden, maar Almere is een eigen stad met eigen plek. Dus onze plannen moeten afgestemd worden op Almere."
Over een paar weken vindt er nog een tweede bijeenkomst plaats. "We willen input van iedereen dus we hopen dat met een tweede bijeenkomst dit noodplan echt van ons allen te maken."
Meldpunt lerarentekort
Omroep Flevoland heeft een meldpunt geopend om de omvang van het probleem in kaart te brengen. Ook andere regionale omroepen en het landelijke meldpunt Lerarentekort is nu doen hieraan mee.