Meer ziek- en afmeldingen op scholen in verband met corona

Geschreven door Redactie

Scholen in Flevoland hebben te maken met meer ziekmeldingen dan normaal, maar verreweg de meeste leerlingen komen gewoon naar school. Dat zeggen woordvoerders van de verschillende onderwijsinstellingen. 

In Lelystad blijven de SVOL-scholen open zolang dat verantwoord is, zegt Rhody Matthijs. Onder de SVOL vallen de middelbare scholen De Rietlanden, ISG Arcus en SGL. "Stel dat er een grote stijging ziekmeldingen is dan kunnen we niet meer open", zegt Matthijs. Daarbij doelt hij op het personeel. Excursies en dergelijke zijn tot 31 maart allemaal afgelast.  

Rector Leijenaar van het Emelwerda Collega en Berechja College op Urk herkent dat ouders goed op de hoogte zijn. Ook daar zijn uit voorzorg meer afmeldingen. "Als er klachten zijn, is het goed dat leerlingen en docenten thuis blijven", zegt de rector. "Voorlopig blijven wij gewoon open. We weten natuurlijk niet hoe dat zich gaat ontwikkelen in de komende week." 

Donderdag maakte premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins en RIVM-voorman Jaap van Dissel op een persconferentie over het coronavirus duidelijk dat scholen vooralsnog open blijven. Jongeren zijn niet de groep met de hoogste risico's. Minister Bruins zei wel dat mensen thuis moeten blijven als ze last hebben van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. 

In Noordoostpolder worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Dat betekent dat scholen gewoon open zijn en de maatregelen worden gevolgd. Dat laat de Vario Onderwijsgroep weten. De Bonifatius mavo, Caleido, Vakcollege Noordoostpolder, X-tuur en Het Zuyderzee Lyceum maken onderdeel uit van de groep. 

Roodgloeiend 

"Gisteravond is een motie aangenomen dat ouders het recht hebben om boetevrij hun kind thuis te houden,” zegt Rhody Matthijs van de SVOL. "Maar wat we fijn vinden is dat ouders contact opnemen met school voordat ze hun kind thuishouden vanwege een snotneus. De telefoon en de Facebook-inbox staan roodgloeiend." Matthijs laat verder weten maatwerk te leveren als leerlingen door een afmelding toetsen niet kunnen maken. 

In België zijn de basis en middelbare scholen wel gesloten. Donderdagavond werd al bekend dat hogescholen Aeres en Windesheim dicht gaan. 

Onze Ambassadeurs