Tekort seizoensarbeiders door corona, boer zoekt hulp van inwoners

Geschreven door Redactie

Boeren en tuinders zijn op zoek naar mensen die willen helpen met het oogsten van hun producten. Door de coronacrisis kunnen buitenlandse arbeidskrachten niet naar Flevoland reizen en komen boeren handen tekort. Ze hopen daarom op hulp vanuit de regio.  

De land- en tuinbouwsector is daarom met twee initiatieven gestart om het personeelsbestand op peil te houden. Twee websites zijn opgericht als een soort prikbord waar mensen met vraag en aanbod terecht kunnen. Zo kan er mogelijk een match ontstaan die personeelsproblemen oplost. Waar de ene sector een tekort heeft, is er in een andere sector mogelijk een overschot. Volgens Eric Douma, de vicevoorzitter van LTO Noord, heeft het beschikbaar houden van voldoende handen in de land- en tuinbouw topprioriteit van de Taskforce Arbeid van LTO Nederland. 

Twee verschillende websites 

De website werkenindelandentuinbouw.nl werkt als een soort prikbord. Douma: “Werkgevers die een tekort aan werknemers hebben en werkgevers die werknemers beschikbaar hebben kunnen zich hier melden. Dat geldt ook voor gecertificeerde uitzendbureaus, werknemers en ZZP’ers." Werkzoekenden kunnen elkaar via het platform benaderen om zo onderling hun samenwerking af te stemmen. De tweede website is helponsoogsten.nl. Zo werken mensen die normaal gesproken in de sierteelt werken nu als aspergesteker en helpen studenten in de avonduren mee op het land. Volgens Douma hebben al 70 bedrijven met een personeelstekort zich gemeld, het gaat om ongeveer 1700 arbeidsplaatsen.  

'Ook mensen uit de horeca' 

Daarnaast hebben zich in een paar dagen tijd al 1000 mensen aangemeld, die in de land- en tuinbouw willen werken. "Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak”, aldus Douma.

Onze krant nog niet ontvangen?