City FC niet in problemen door coronacrisis

Geschreven door Redactie

City FC niet in problemen door coronacrisis

Ook de voetbalwereld wordt hard getroffen door de coronacrisis. Het profvoetbal ligt minimaal nog tot 1 juni stil. Veel clubs dreigen door het gebrek aan inkomsten rond wedstrijden in acute liquiditeitsproblemen te komen. Eerste divisie club Almere City FC vormt misschien wel een uitzondering deze dagen. Er zijn momenteel geen problemen binnen de club.

Directeur John Bes: "De impact van de crisis is vooralsnog op financieel gebied redelijk beperkt voor ons. Even los van het feit dat wij ons natuurlijk met z'n allen heel veel zorgen maken over de gezondheid van velen. Op korte termijn verwachten en hebben wij geen problemen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de solide eigenaar die wij hebben. Dat helpt natuurlijk enorm. Daarnaast hebben wij een exploitatie, waarbij de wedstrijd recettes een relatief klein onderdeel vormen". Recettes zijn de opbrengsten uit kaartverkoop.

Verbouwing stadion

"Zeker nu wij in deze periode ons stadion verbouwen en bij iedere wedstrijd de verbouwing hadden moeten stilleggen, durf ik wel te zeggen dat de opbrengsten van losse kaarten en horeca nu wegvallen tegen de wedstrijd gerelateerde kosten", vervolgt Bes.

Sponsors gegarandeerd

Ook op de langere termijn voorziet de directeur geen problemen bij zijn club. "Wij verwachten niet dat de seizoenskaart-verkoop zal teruglopen en qua sponsoring hebben wij nu baat bij ons beleid dat we eigenlijk al een jaar van tevoren 75% van onze sponsor-inkomsten gegarandeerd willen zien. Dit doen wij sinds twee jaar en dit is keurig gerealiseerd."

Verandering krachtsverhoudingen

Bes verwacht dat door de coronacrisis de krachtsverhoudingen binnen het betaald voetbal zullen veranderen. "Laat ik in de eerste plaats stellen dat ik hoop dat het iedere club gaat lukken door deze bizarre periode heen te komen. Wij proberen dat uiteraard ook op onze eigen manier. Wij hebben een aantal voordelen in onze exploitatie, waardoor wij ervan overtuigd zijn dat het ons gaat lukken. Daarnaast proberen wij deze periode te gebruiken om er toch beter uit te komen dan dat we erin gingen. Op de korte termijn zullen we zien dat de verhoudingen zullen veranderen in het hele voetbal op alle niveaus. Vraag is alleen hoe lang dit stand houdt en of het niet na verloop van tijd weer gaat normaliseren."

Helpende hand

Almere City FC probeert in deze onzekere dagen ook haar steentje bij te dragen door kwetsbare groepen te helpen. Zo assisteren medewerkers van de club Zorggroep Almere door onder andere medicijnen te bezorgen bij ouderen. Directeur Bes: "We proberen er alles aan te doen om het leed enigszins te verzachten door de helpende hand te bieden aan allerlei organisaties en we proberen partijen met elkaar te verbinden".