Ook bij verslaafdenopvang Kwintes is men bang voor het coronavirus

Geschreven door Redactie

Bij de opvanglocatie voor verslaafden van Kwintes in Almere worstelen de bewoners met de 'lockdown'. In het pand wonen negenentwintig bewoners die naast een verslaving ook psychische problemen hebben. Het volgen van de regels die opgelegd zijn om het coronavirus buiten de deur te houden, valt de bewoners dan ook zwaar.  

"Wat je in de samenleving ziet, dat zie je hier precies hetzelfde", legt zorgmanager van Kwintes, Arthur Koerts uit. "Er zijn mensen die schrikken en angstig worden, mensen die zich zorgen maken over anderen en mensen die ander gedrag gaan vertonen. We zien bijvoorbeeld dat cliënten spontaan met hun verslaving stoppen, maar ook bewoners die juist in de angst schieten en meer gaan gebruiken." 

Drugsgebruik gehalveerd 

Ook bewoner, met de bijnaam 'opa', vindt de nieuwe situatie lastig. "We mogen niet meer bij elkaar op de kamer komen en we moeten afstand houden en daar heb ik het moeilijk mee. Ook het drugsgebruik is gehalveerd en dat is voor een verslaafde heel erg moeilijk. Als je drugs hebt gebruikt hou je het een beetje uit, maar als je niets hebt gebruikt dan heb je veel stress." 

Ondanks dat de bewoners kampen met een drank-, tabak- of drugsverslaving is de angst om het coronavirus te krijgen toch groot. "Ik ben verslaafd en heb een longaandoening en beweeg weinig, dus ik ben wel bang voor een uitbraak hier binnen", zegt bewoner 'opa'. 

Zo was er onlangs nog paniek in de opvanglocatie omdat er een coronabesmetting zou zijn. Omroep Flevoland ontving daarover een brief van een bewoner die claimde dat een medebewoner het coronavirus had en dat hij zich ernstig zorgen maakte. "We hebben inderdaad een bewoner gehad die in eerste instantie positief testte. Omdat hij verder helemaal geen klachten had hebben we een tweede test gedaan. Daaruit bleek dat hij geen corona had. Vals alarm dus, maar het heeft hier wel de hele boel op scherp gezet", aldus zorgmanager Arthur Koerts. 

Onze Ambassadeurs