'Gemeenteraad moet teugels weer in handen nemen'

Geschreven door Redactie

"De gemeenteraad moet weer aan zet komen en dat moeten de raadsleden zelf doen." Dat was maandagavond de belangrijkste boodschap van de gemeentelijke Rekenkamercommissie aan de gemeenteraad van Noordoostpolder.

Tijdens een digitale vergadering konden vragen worden gesteld aan voorzitter Joris van Enst van de Rekenkamercommissie en onderzoeker Marcel Boogers, die eind april een kritisch rapport presenteerden over de verhoudingen binnen het gemeentehuis. Uit dat rapport kwam onder meer naar voren dat de gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente, zich te zwak en afwachtend opstelt en onderling erg is gepolariseerd. Daardoor hebben in Noordoostpolder niet de raad of het college van burgemeester en wethouders de leiding, maar de ambtenaren.

Volgens Van Enst is er sprake van onbalans tussen de gemeenteraad, het college en ambtenaren. Hij maakte duidelijk dat die balans hersteld kan worden als de gemeenteraad duidelijke kaders gaat stellen.

De raadsleden wilden graag van de opstellers van het rapport horen hoe ze de teugels weer in handen kunnen krijgen. Maar daar wilden Van Enst en Boogers geen antwoord op geven. "Er staan voldoende handreikingen in het rapport", zei Van Enst. "Wij willen niet op die stoel gaan zitten."

Duidelijke kaders

Tijdens de vergadering bleek dat het niet voor iedereen duidelijk is wat 'kaders stellen' precies inhoudt. Onderzoeker Boogers gaf een paar simpele vragen die eigenlijk bij elk onderwerp gesteld kunnen worden. "Wat voor resultaat willen we behalen? Hoe kunnen we dat meten? Hoeveel geld mag worden besteed? Wanneer moeten de resultaten bekend zijn? Antwoorden op die vragen zijn duidelijke kaders waarbinnen het college en ambtenaren vervolgens aan de slag kunnen gaan."

"De raad in Noordoostpolder vist vaak achter het net en dat moet ophouden"

— Joris van Enst, Rekenkamercommissie



Onze Ambassadeurs