Stoppen met Floriade lijkt aan populariteit te winnen bij gemeenteraad
De optie om te stoppen met de Floriade lijkt aan populariteit te winnen binnen de Almeerse gemeenteraad. Het waren donderdagavond in het stadhuis vooral oppositiepartijen die kritisch waren, maar ook coalitiepartijen doen de optie niet zomaar van de hand. "We zijn er nog niet uit", zegt Colette Holter van de VVD.
De liberalen zijn met acht zetels de grootste partij in de raad. "We hebben het altijd gezien als een hartstikke mooi middel voor Almere. Een middel voor meer werkgelegenheid, een middel voor meer toerisme. Dat blijft wel zo, maar we moeten ons ook niet blind staren op de risico's die het met zich meebrengt."
Van voor- naar tegenstander?
Bij oppositiepartijen zijn de meningen uitgesprokener. Dat geldt vanzelfsprekend voor de PVV en SP als fervent tegenstanders, maar ook de PvdA en Partij voor de Dieren zijn kritisch. Dat terwijl deze twee partijen tot nu toe vóór de Floriade hebben gestemd.
Vooral de kritische opstelling van de PvdA is een trendbreuk. De partij was tot november vorig jaar onderdeel van de coalitie en leverde in het verleden verschillende wethouders die de Floriade onder hun hoede hadden.
"Wij hebben met veel passie en veel energie gewerkt aan een evenement waarvan wij dachten dat het ook een goed evenement voor Almere zou zijn. Alleen de realiteit haalt ons nu in", zegt PvdA-fractievoorzitter Ruud de Jonge. "Dan moet je ook echt de vraag stellen: zijn we tevreden met wat er overblijft of niet? Is het ons dat waard?" Ook hier is een definitieve keuze nog niet gemaakt, maar steun voor het stopzetten van de Floriade lijkt wel een reële mogelijkheid.
Wat kost stoppen of doorgaan?
Voorafgaand aan de politieke discussie gaf verkenner Harry van Dorenmalen een presentatie. Hij onderzocht de afgelopen weken de voor- en nadelen van stoppen, uitstel, een light-variant, of vasthouden aan de bestaande plannen.
Doordat Van Dorenmalen bij het schrijven van zijn rapport op het allerlaatste moment nog nieuwe financiële tegenvallers te horen kreeg, waren die nog niet volledig verwerkt in het document dat eind vorige week aan de raad is aangeboden. Tijdens zijn presentatie kwam hij donderdagavond met nieuwe doorrekeningen. Dit tot verwarring van raadsleden, die ook nog eens cijfers van het college van B en W kregen. Die weken weer af van die van Van Dorenmalen. Afgesproken is dat de gemeenteraad volgende week opnieuw bijeenkomt om zich tijdens een technische sessie bij te laten praten over de financiële gevolgen.
Stoppen mogelijk goedkoper dan doorgaan
Wethouder Julius Lindenbergh nam daarop alvast een voorschot door uit te leggen hoe het college heeft gerekend:
"Als je voor het scenario stoppen zou gaan, dan zien wij dat je tussen de 2 en 11 miljoen extra aan kosten zou hebben. Als je voor het scenario doorgaan zou gaan, dan is het ongeveer 16 miljoen." Die bedragen komen bovenop de 35.4 miljoen die nu al is uitgegeven.
Er hoort wel een kanttekening bij, maakte Lindenbergh meteen duidelijk. Aan elk scenario kleven nog verschillende onzekerheden. "Ga je stoppen, dan is dat vooral juridische onzekerheid. Ga je door, dan is het vooral de onzekerheid dat er bij zo'n evenement de komende twee jaar altijd nog mee- of tegenvallers kunnen komen."