De waarde van water wordt onderschat

Geschreven door Rory de Meijer

Tegenwoordig zijn we allemaal bezig met duurzaamheid; het scheiden van ons afval, er is zonne- en windenergie.

Maar water lijkt hierbij te worden vergeten. Hebben we in de toekomst nog wel genoeg drinkwater bijvoorbeeld?

In de documentaire ‘De waarde van water’ wordt uitgelegd waarom water, en vooral drinkwater, zo belangrijk is.

Documentairemaker Marcel Prins vindt dat er voor dit natuurproduct doorgaans te weinig aandacht is. "Daar staan we niet bij stil, omdat het zo vanzelfsprekend is en alom aanwezig. Want als je de kraan opendraait, komt er vanzelf drinkwater uit." Hij denkt dat het in de toekomst steeds meer aandacht gaat krijgen, omdat er steeds minder zoet water is dat geschikt is als drinkwater. "En we zijn met steeds meer mensen, dus drinkwater wordt schaarser."

Niet onuitputtelijk

Want ondanks de lange, droge periodes van de afgelopen jaren, lijken we te beschikken over een onuitputtelijke hoeveelheid drinkwater. Maar zelfs in het waterrijke Nederland is dat niet het geval. Het winnen van het water is een langdurig proces en door de recente droge zomers komt de voorraad in het geding. Hoe houden we genoeg drinkwater in de toekomst?

Waterspecialist Sander Uittenbosch legt in de documentaire het proces uit van regenwater naar drinkwater en hoe lang dat duurt. Wat betekenen die droge zomers voor de watervoorraad? Met weinig neerslag kan droogte een serieus probleem worden. En een kwartiertje de tuin sproeien kost al snel 100 liter gezuiverd drinkwater.

Afvalwater zuiveren

De documentaire De Waarde van Water is in samenwerking met verschillende regionale omroepen gemaakt. In de documentaire ook onderwerpen uit Flevoland. Zo laat waterpionier Marien Abspoel, van het ecologische buurtschap Oosterwold, de grote vijver op het terrein zien. Hier wordt regenwater geborgen voor droge periodes. Ook wordt hier afvalwater van huishoudens gezuiverd.

Onze krant nog niet ontvangen?