In een week verdubbeling aantal besmettingen

Geschreven door Redactie

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt toe. Het aantal besmettingen is in een week bijna verdubbeld: van 534 naar 987. Intussen steeg het percentage positieve tests met twee derde.

Wie het virus eenmaal heeft opgelopen, besmet nu bovendien meer andere patiënten. Het zogenoemde besmettingsgetal is gestegen tot 1,29. Dat betekent dat 100 patiënten samen 129 andere mensen besmetten. Alleen als het besmettingsgetal onder de 1 wordt teruggedrongen, neemt de verspreiding van het virus af.  


Het besmettingsgetal kent een onzekerheidsmarge, maar voor het eerst sinds 15 maart ligt die marge helemaal boven de 1. Daarmee lijkt de verspreiding van het virus dus sowieso toe te nemen, waarschuwt het RIVM.  


"Op alle vlakken is dit een forse stijging", zegt Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, die de cijfers verontrustend noemt. "Als dit zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus. Dit is een wake-upcall: we moeten niet zo verder."  


De meeste besmettingen vinden nog steeds binnen gezinnen en huishoudens plaats, maar de afgelopen weken wordt het virus ook vaker overgedragen tussen vrienden en verdere familie. Ook op feestjes, in het café en op werkplekken zijn meer besmettingen.  


De groep besmette Nederlanders is relatief jong: tussen de 20 en de 40. "Maar de kans bestaat dat die het virus doorgeven aan hun ouders, opa's en oma's en kwetsbare collega's", zegt Timen. Voor die groepen is het virus gevaarlijker.