Weerwind houdt zich nog op de vlakte over tweede termijn

Geschreven door Redactie

De Almeerse burgemeester Franc Weerwind laat zich nog niet uit over de vraag of hij een tweede termijn in de stad ambieert. De D66'er begon in september 2015 in Almere en zijn eerste termijn loopt volgend jaar september af. Gevraagd of hij het zomerreces heeft gebruikt om na te denken over zijn politieke toekomst zegt Weerwind: "Op dit moment is crisisbestrijding prioriteit nummer één."

Hij noemt burgemeester van Almere zijn verder 'een voorrecht en een grote eer'. "Deze zomer heb ik één ding gedaan: familiemens zijn omdat ik mijn kinderen de afgelopen weken fors heb verwaarloosd. En anderzijds heel veel lezen en tot rust komen."

Weerwind heeft drukke maanden achter de rug aangezien hij ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Flevoland. Bij het bestrijden van het coronavirus is een grote rol weggelegd voor de veiligheidsregio's. "De crisis is nog niet voorbij, we staan er nog middenin", zegt hij daarover. "Ja, ik ben aan het denken van waar sta ik en hoe loopt het. Maar op dit moment is de crisisbestrijding prioriteit nummer één."

Hoewel Weerwind zijn eerste termijn er pas in september 2021 opzit zal de vraag of hij door wil gaan zich al een stuk eerder aandienen. Mocht hij besluiten iets anders te gaan doen, dan kost het tijd om een opvolger te vinden.

Toen burgemeester Ina Adema onlangs bekendmaakte Lelystad te verlaten om commissaris van de Koning in Brabant te worden, gaf de provincie aan dat een zoektocht naar een nieuwe burgemeester zo'n negen maanden in beslag neemt.

Bij een tussentijds vertrek is het gebruikelijk om een waarnemer aan te stellen, maar dat wordt over het algemeen niet als het meest wenselijke scenario gezien aan het eind van een burgemeesterstermijn.

Onze Ambassadeurs