Stadion tune Almere

Geschreven door Redactie

"Maak iets afschrikwekkends, iets episch." Je krijgt als schrijver van muziek niet iedere dag de opdracht om een stadion tune te maken, die de tegenstander de stuipen op het lijf moet jagen en het thuispubliek moet opzwepen. Almeerder Eelco van Zanten kreeg die vraag en vanaf dit voetbalseizoen zullen de spelers van Almere City FC het veld oplopen onder begeleiding van zijn nummer Ally Storm.

De vraag van Perry Hendriks, de marketingmanager van Almere City FC, kwam onverwacht voor Van Zanten. "De jongens van Kamp Seedorf hadden mijn naam doorgeven. Er werd iemand gezocht die muziek kon maken." Dat Hendriks bij de Almeerder uitkwam is niet gek. Van Zanten is al jaren met muziek bezig. Hij speelde in verschillende bandjes en stond op het podium tijdens Lowlands en Pinkpop. "Dit was een toffe opdracht."

Angst

Hendriks, geestelijk vader van mascotte Ally de Aap, had duidelijk voor ogen wat het moest worden. "Het was een project met een lange adem, omdat het heel nauwkeurig moest passen", vertelt hij. "De muziek wordt gebruikt op het moment dat beide teams het veld op lopen en moet dus impact hebben. Het moet de tegenstander angst in boezemen en de supporters een gevoel van onoverwinnelijkheid geven: 'Welkom in de hel van Almere'. Dat neemt overigens niet weg dat onze wedstrijden voor de rest heel familie vriendelijk en gastvrij zijn."

Van Zanten liet zich op verzoek van Hendriks inspireren door filmmuziek van 'Requiem for a Dream' en de opera 'La Davina Commedia'. "En in veel stadions wordt Tsunami gedraaid. Dat is de sfeer die je ook hier wil gebruiken." Het werd 'Ally Storm'. "Ik had eerst nog de muziekstijl 'trap' in mijn hoofd. Dat is muziek die nu veel in de hiphop wordt gebruikt. Maar het moest harder van Perry. Hij wilde het liefst dan ook een stem die iets in het Latijn zou zeggen. Iets dat dan met Almere te maken had", lacht Van Zanten.

Skeletor

Wie vroeger de tekenfilm He-Man and the Masters of the Universe' keek, zal de stem die je in 'Ally Storm' hoort, herkennen. Het is namelijk de originele stem van slechterik Skeletor. Van Zanten: "Die man heeft een krakerige, griezelige stem. Dat heb ik met het gebruik van instrumenten wat kunnen aanzetten. Dat geeft het geheel dat griezelige. Hij zegt: 'All ye who enter, abandon all hope'. Een zin uit Dante's Goddelijke Komedie."

Ondanks dat de Almeerder zijn stadion tune al een keer door het speakersysteem in het stadion heeft gehoord, kan Van Zanten niet wachten tot hij hem in een vol stadion hoort. "Dat je ziet hoe mensen erop reageren. Al zit het stadion natuurlijk straks, door corona, nog maar half leeg."

Onze Ambassadeurs