Elburgerbrug weer open voor wegverkeer, nieuwe werkzaamheden noodzakelijk

Geschreven door Redactie

Van maandag 31 augustus tot en met donderdag 3 september was de Elburgerbrug afgesloten wegens werkzaamheden.

Inmiddels is Elburgerbrug weer open voor verkeer.

Tijdens de werkzaamheden heeft de aannemer, die gespecialiseerd is in het aanbrengen van slijtlagen, geconstateerd dat de schade groter is dan vooraf ingeschat kon worden. Dit betekent dat er extra werkzaamheden noodzakelijk zijn, welke worden uitgevoerd in de periode 21 september t/m 10 oktober 2020.


Constateringen tijdens de werkzaamheden

Tijdens de werkzaamheden is naast de schade aan de asfaltlaag ook aanzienlijke schade aan de betonnen tussenlaag geconstateerd. Op basis van proefboringen voorafgaande aan de werkzaamheden kwam dit beeld niet naar voren. De aannemer is op basis van de geconstateerde schade direct samen met de provincie aan de slag gegaan om ook de beschadigde tussenlaag in zijn geheel te verwijderen.


Waarom is het probleem niet direct opgelost?

Er is vanzelfsprekend geprobeerd om de benodigde reparatie binnen de aangegeven afsluittermijn uit te voeren om een tweede afsluiting en daarmee nog meer overlast te voorkomen. De reparatie vereist echter een compleet nieuwe laag mortel -totaal 22.000 kilo- die geproduceerd moet worden en arbeidsintensief is om aan te brengen. Ook moet er rekening gehouden worden met strikte verwerkingsvoorschriften en droogtijden tussen de verschillende lagen waardoor de brug nog dagen langer gestremd zou blijven.

Verkeer kan weer over de brug

Inmiddels kan het verkeer met snelheidsbeperking over de betonnen ondergrond rijden waarop noodbelijning en een kleine noodaansluiting is aangebracht om schade aan auto’s te voorkomen. Ook de scheepvaart met staande mast kan de brug weer zonder bloktijden passeren.

Extra werkzaamheden

Om verdere beschadiging van de aanbruggen te voorkomen en de veiligheid van weggebruikers te kunnen blijven garanderen, moeten de benodigde extra werkzaamheden in ieder geval voor de winter worden uitgevoerd. Dit kan door de brug twee weken volledig af te sluiten met alle ingrijpende consequenties van dien of te kiezen voor een optie die iets langer duurt maar wel doorgaand verkeer mogelijk maakt en minder hinder veroorzaakt. Om overlast tijdens de herstelwerkzaamheden zoveel mogelijk te beperken heeft Provincie Flevoland voor de laatste optie gekozen. De brug wordt van 21 september t/m 10 oktober niet afgesloten, maar er za sprake zijn van een éénbaans afsluiting. Dat wil zeggen dat tijdens de periode van de werkzaamheden één rijbaan geopend is voor het verkeer. Het verkeer wordt buiten spitstijden geregeld met verkeerslichten. Tijdens de spits zijn er verkeersregelaars aanwezig om het verkeer te regelen. De reguliere scheepvaart ondervindt tijdens de werkzaamheden geen hinder, alleen recreatieve scheepvaart met staande mast moet rekening houden met bloktijden om de brug te passeren.





Onze Ambassadeurs