Met deze vijf tips bespaar je thuis eenvoudig geld en energie

Geschreven door Redactie

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en we brengen weer meer tijd binnen door. Dus, een goed moment om na te gaan hoe je in en om het huis energie kunt besparen.

Want als je slim omgaat met energie kan dit flink wat euro’s opleveren én draag je ook een steentje bij aan een beter klimaat. Deze vijf tips helpen je graag op weg.1. Plaats tocht strips

Tocht, in huis. Herkenbaar toch? Zeker in oude huizen is tocht één van de grootste energie verspillers. Er is een eenvoudige oplossing: plaats tocht strips bij ramen en deuren. Tocht strips om kieren en naden bij kozijnen dicht te maken, koop je bij de bouwmarkt.2. Stap over op led lampen


Wist je dat led lampen tot 85% energiezuiniger zijn dan traditionele gloeilampen? Ook gaan led lampen tot wel 20 jaar mee.

3. Verwarmen zonder verspillen


Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kan je jaarlijks veel geld besparen. Bijvoorbeeld door alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je veel bent en tussendeuren te sluiten. Je bespaart ook door de thermostaat voor je gaat slapen op 15 graden te zetten. Veel mensen denken dat zij de verwarming ’s nachts helemaal uit moeten zetten, maar dan duurt het ’s ochtends veel langer voor het weer lekker warm is in huis. 15 graden is dus laag genoeg.

4. Manage je energie


Weet jij hoeveel gas en elektriciteit je gebruikt? De meeste mensen kijken hier maar één keer per jaar naar bij het doorgeven van de meterstanden. Zonde, want mogelijk kom je er dan pas achter dat je meer energie hebt verbruikt dan verwacht en je extra moet betalen. Met een energieverbruiks manager kan je je energieverbruik makkelijk in de gaten houden. Dit doe je via een kastje aan de muur, een app of op een site. Zo kan je gericht energie besparen door bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager te zetten en houd je grip op je energierekening. 5. Plaats radiatorfolie

Radiatorfolie is een dunne folie voor achter je radiator. Je kan deze folie eenvoudig met tape aan de muur bevestigen of met magneetjes aan de radiator vastmaken. Hierdoor ontsnapt er minder warmte naar buiten en is het sneller lekker aangenaam in je huis.

Onze krant nog niet ontvangen?