Negen Almeerders de cel in voor handel in vals geld

Geschreven door Redactie

Negen Almeerders die op grote schaal vals geld hebben gemaakt en verhandeld, zijn veroordeeld tot celstraffen van 2 tot 5 jaar. Verder moeten de verdachten van de rechtbank in Lelystad gezamenlijk bijna 800.000 euro terugbetalen.

De mannen handelden door het heel Europa in vals geld dat verstopt was tussen via ansichtkaarten. De verdachten zijn acht twintigers, en een man van 45 jaar oud. De zaak staat ook wel bekend als dossier Tulipa.

De rechter legde tijdens de uitspraak uit dat er veel bewijs is voor de betrokkenheid van de verdachten. Zo bleek dat er in Almere een grote productielocatie was waar alle biljetten werden gemaakt. Bij een verdachte werd een kartonnen doos vol valse bankbiljetten gevonden. Bij een ander lag er speciaal papier onder het matras verstopt.

Een van de verdachten was toen hij handelde in vals geld nog minderjarig. Hij is veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, 200 uur werkstraf en een leerstraf van 25 uur.

Veel bewijs tegen verdachten

Verder werden spullen gekocht bij kantoorartikelenbedrijf Staples op klantenpassen van een aantal verdachten en werden inktpatronen gevuld bij een vulpunt in Almere. Verder zijn er talloze taps gedaan waarin de verdachte spraken over de distributie van vals geld.

De mannen werden naast het bezit van vals geld, veroordeeld voor het in bezit hebben van spullen om vals geld te maken, de productie ervan, deelname aan een criminele organisatie en een van de mannen is nog veroordeeld voor het bezit van cocaïne, mdma en hasj.