Stoffelijke resten gevonden in berging oorlogswrak Markermeer

Geschreven door Redactie

Bij de berging van het tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuig in het Markermeer zijn stoffelijke resten gevonden. Onderzoek moet uitwijzen of het gaat om de overblijfselen van de bemanning van de Britse bommenwerper. 

De verwachting is dat identificatie enige tijd zal duren. Hierna zal een begrafenisceremonie in gang worden gezet voor de zeven bemanningsleden.

De bommenwerper stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer op de terugweg van een aanval op Berlijn. Tot hij geraakt werd door een Duitse nachtjager. De zeven bemanningsleden kwamen uit Engeland en Canada.

Eind augustus is de bergingsactie gestart. Een gebied van 75 bij 75 meter is afgegraven om zo delen omhoog te halen. Vervolgens zijn de delen gezeefd.

De gemeente is initiatiefnemer van de berging. Ze laat voor de nabestaanden ook een kunstwerk van een bommenwerper maken, dat volgend jaar wordt onthuld.

Eerder dit jaar werd er met de inmiddels 93-jarige zus gesproken van een van de bemanningsleden. Edith McLeod zei tegen de omroep dat ze nooit had gedacht dat de berging ooit zou plaatsvinden.



Onze Ambassadeurs