Kinderboek over neergeschoten Short Stirling gepresenteerd

Geschreven door Redactie

Terwijl er in het Markermeer verder wordt gezocht naar overblijfselen van de Short Stirling-bommenwerper is er woensdag ook een kinderboek over verschenen.

'De nacht van de Stirling' is geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 7/8 en werd door wethouder Hilde van Garderen aan Almeerse leerlingen uitgereikt.


Het boek gaat over vier personages die in één nacht op verschillende manieren te maken krijgen met de luchtoorlog. Het is een fictief verhaal en beschrijft dus niet daadwerkelijk de laatste vlucht van de Short Stirling BK716. Archeoloog en schrijver Evert van Ginkel: "We hebben al snel gekozen voor verschillende perspectieven, dat het dus niet alleen het verhaal van die bommenwerper zou worden. Want het probleem daarmee is; die mensen hebben het nooit na kunnen vertellen." 


De eerste verhaallijn wordt verteld vanuit een Engelse vlieger die meedoet aan een missie om Berlijn in Duitsland te bombarderen. Op de grond in Berlijn leven we mee met een meisje dat op die bewuste avond op pad is met een vriendin, en meemaakt hoe de bommen op haar stad neerkomen. We volgen een Duitse vlieger die een vliegtuig van de geallieerden neerschiet, en tot slot lezen we over een Nederlands meisje in bezet Nederland dat een vliegtuig ziet neerstorten in het Markermeer. 


Van Ginkel heeft het boek in opdracht van de gemeente geschreven. Ook komt er nog een documentaire en zal er een kunstwerk ter nagedachtenis van de slachtoffers in het Almeerse Bos der Onverzettelijken komen te staan. Wethouder Hilde van Garderen vindt het belangrijk om het verhaal van de Short Stirling, van het offer dat de bemanning heeft gebracht voor de vrijheid, te vertellen. "Op deze manier willen we dat eigenlijk toevoegen aan de identiteit van Almere, dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog niet was. Maar het is wel onderdeel van onze geschiedenis." Elke Flevolandse bassischool ontvangt een aantal exemplaren. 


De Short Stirling BK716 verongelukte in de Tweede Wereldoorlog tijdens een missie om steden in Duitsland te bombarderen. Het stortte neer in het Markermeer. Aan boord waren 7 bemanningsleden, waar nooit meer iets van werd vernomen. Sinds begin september wordt er gewerkt aan de berging van het toestel en zijn er al veel vliegtuigonderdelen boven water gehaald. Ook werden er stoffelijke resten van lichamen gevonden. Onderzoek moet uitwijzen of de resten van de bemanningsleden zijn.

Onze Ambassadeurs