Almeerders draaien op voor ophalen bedrijfsafval

Geschreven door Redactie

Het ondergrondse afvaltransport (OAT-systeem) in het stadscentrum kost elk Almeers huishouden 17 euro. Dat terwijl het OAT voor een groot deel wordt gebruikt voor bedrijfsafval van ondernemers uit de stad. Discutabel, vindt onderzoeksbureau Cyclusmanagement. Een deel van dat bedrag zou gedekt moeten worden uit het zogenoemde reinigingsrecht voor bedrijven. Dat is het bedrag dat bedrijven moeten betalen als de gemeente hun afval ophaalt.


Het onderzoeksbureau heeft namens de gemeenteraad onderzoek gedaan naar de afvalstoffenheffing en gekeken hoe dat bedrag omlaag zou kunnen. Almeerse huishoudens betalen dit jaar 378 euro aan afvalstoffenheffing. Dat bedrag is volgens cijfers van Rijkswaterstaat het één na hoogste van het land. Met dat geld worden onder meer de kosten voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval betaald, afvaldumpingen opgeruimd en kan afval gebracht worden naar recyclingperrons. 


De kosten voor het ondergrondse afvaltransport zijn 1,4 miljoen per jaar. "Een fors bedrag voor een beperkt aantal huishoudens en bedrijven", schrijft Cyclusmanagement. Het geld dat Almeerse huishoudens daar aan kwijt zijn is ongeveer gelijk aan de kosten voor het ophalen van duobakken, minicontainers en verzamelcontainers in de rest van de stad. Daar maken alleen wel veel meer huishoudens gebruik van. 


Ook andere oorzaken hoge afvalstoffenheffing 

Niet alleen het OAT zorgt voor een hoge afvalstoffenheffing. Almeerders betalen ook voor plaatsgenoten die het bedrag zelf niet kunnen opbrengen. Dat zorgt ervoor dat hun eigen afvalstoffenheffing 29 euro hoger is. Volgens het onderzoeksbureau kan dat bedrag ook deels betaald worden uit het armoedebeleid. Wat de gemeente Almere nu doet, mag officieel wel. "Maar de politieke vraag is in hoeverre dat redelijk is", stelt het onderzoeksbureau.


Ook brengt de gemeente 11 euro per huishouden in rekening om prullenbakkenvuil en zwerfvuil in de stad op te ruimen. Dat bedrag vindt het onderzoeksbureau aan de hoge kant. Dat komt omdat Almeerders ook al betalen voor het opruimen van afvaldumpingen en het verwerken van prullenbakkenvuil. "Het lijkt hier ook om zwerfvuil te gaan dat niet aan huishoudelijk afval kan worden gekoppeld", aldus Cyclusmanagement. Volgens het bureau mogen de kosten van overig afval dat niet gelinkt is aan huishoudelijk afval, zoals afval uit de openbare ruimte, uit de afvalstoffenheffing worden betaald. De gemeenteraad Almere praat komende donderdag over het toekomstig afvalbeleid in de stad.

Onze Ambassadeurs