Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Geschreven door Redactie

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel negeert kan een en boete van 95 euro krijgen.


De mondkapjesplicht gelden in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Ook winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Dat betekent dit dat in restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen.

Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht. De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Dit geldt voor drie maanden, na de periode is verlenging mogelijk. Maar als er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.

Onze Ambassadeurs