Almere City FC speelt #Alltogetherchallenge uit

Almere City FC heeft op Paarse Vrijdag voor het eerst sinds 2016 gewonnen bij Telstar.

De formatie wist uiteindelijk vast te klampen aan een vroege voorsprong en met 2-3 te winnen. Door de overwinning verstevigt Almere City FC de tweede plek op de ranglijst. Concurrenten De Graafschap en NAC Breda morsen punten.

De laatste tumultueuze minuten van dit duel zijn hachelijk voor Ole Tobiasen en zijn mannen. Keeper Schendelaar van Telstar meldt zich voor het slotakkoord in het strafschopgebied van Almere City FC en sticht op drie afzonderlijke momenten gevaar. Zijn laatste wapenfeit, een keihard schot, ketst tot opluchting van alle Almeerders via binnenkant paal rechtstreeks in de handen van City keeper Woud. Almere City FC beseft: hier zijn we goed weggekomen.

De eerste minuten heeft het er geen schijn van dat de bezoekers het hier moeilijk krijgen. Telstar speelt op Paarse Vrijdag in een uniek regenboogshirt, maar dat brengt de formatie geen geluk. Almere City FC heeft vanaf de start tien minuten nodig om Telstar in een diep gat te duwen. Na een turbulente voetbalshow leidt de ploeg met 0-3.

Vorig seizoen duurde het 47 seconden voordat het eerste doelpunt op het scorebord stond. Toen was Telstar de enige doelpuntenmaker van de avond (1-0). Op Paarse Vrijdag is het Almere City FC dat binnen 82 seconden het net laat bollen. Xian Emmers schiet uit de draai in de open hoek, nadat Mees Kaandorp de bal keurig heeft opgedribbeld.

Voor de Belg smaakt dat doelpunt naar meer. Zes minuten later knalt hij een voorzet van Ilias Alhaft het dak van het doel in. Tot overmaat van ramp voor de Velsenaren deelt Alhaft enkele minuten later zelf ook in de feestvreugde. Hij voegt met een fraaie solo een doelpunt toe aan zijn assist en evenaart daarmee zijn prestatie van vorige week tegen Jong FC Utrecht.

Is Telstar dood en begraven? Zeker niet. Want nadat de ALLY-storm gaat liggen, probeert Telstar zich te verankeren op het kunstgras. Dat resulteert nog binnen het kwartier in een eerste tegentreffer. Glynor Plet kapt en draait de verdediging van Almere dol en zorgt er met een geplaatst schot in ieder geval voor dat Almere City FC ook deze editie geen clean-sheet kan overleggen.

Gelukkig krijgt de televisiekijker na dit beleg kans om goed op adem te komen. Telstar dringt de Almeerders terug, maar komt daarbij niet meer in stelling om Woud in echte problemen te brengen. Almere City FC loert ondertussen op een kans om de wedstrijd definitief weg te stoppen. Mees Kaandorp krijgt de grootste mogelijkheid voorgeschoteld, maar één op één met doelman Schendelaar komt hij tekort.

Schendelaar ontpopt zich in de tweede helft tot plaaggeest voor Almere City FC. Voor Kaandorp, wanneer hij een vrije trap van de kleine buitenspeler uit de kruising plukt. Maar ook voor Thomas Verheydt. De spits kegelt de doelman namelijk omver, waardoor een derde doelpunt van Xian Emmers wordt afgekeurd. Wellicht daardoor krijgt Telstar ook weer verbazingwekkend veel geloof in eigen kunnen. Dat wordt met een lange helft te gaan kracht bijgezet, wanneer rechtsback Ilias Bronkhorst uit een scrimmage de 2-3 binnentikt.

Nu is het de Almeerse dam die kraakt en piept en is het Telstar dat mogelijkheden krijgt. Aan Yael Liesdek is de gelijkmaker echter niet besteed, hij werkt de bal van dichtbij over. Het leidt tot een benauwd einde, waarbij de Telstar-keeper zich meldt in de doelmond. Via de paal kruipt de nummer twee van de ranglijst uiteindelijk door het oog van de naald.

Er wacht de equipe van Ole Tobiasen dit kalenderjaar nog één competitiewedstrijd. Op maandag 21 december speelt de formatie uit tegen Jong PSV. Voordat het zover is, treedt Almere City FC op woensdag 16 december om 16:30 uur in de TOTO KNVB Beker aan tegen VVV-Venlo.