Theaters over langere lockdown: 'Ontzettend zuur'

Geschreven door Redactie

"Het is natuurlijk ontzettend zuur voor iedereen", reageert eigenaar Kevin Potters van Theater Posa in Lelystad op berichten over de verlengde lockdown. Bronnen rondom het kabinet zeggen dat premier Mark Rutte dinsdagavond bekend zal maken dat de lockdown met drie weken wordt verlengd, omdat er nog te veel coronabesmettingen zijn.

"Ik had het wel zien aankomen", moet Potters bekennen. "En dat komt helaas uit, en dat is wel vervelend." Het was voor Theater Posa sowieso al een slecht jaar. Potters: "Het was echt een dramajaar. Het theater bestaat nu acht jaar. Elk jaar hadden we winst, werden we groter en konden we investeren. Dit is echt het slechtste jaar tot nu toe."

Voor KAF in Almere betekenen de maatregelen dat de zalen dicht blijven en dat de nieuwe tentoonstelling ‘Thuis’ wat later open gaat. Volgens Suzanne Boers van KAF worden de activiteiten online voortgezet. “We vinden het wel belangrijk om kunst en cultuur naar de mensen toe te brengen. Op 1 februari komt er bijvoorbeeld een livestream met de uitreiking van de Architectuurprijs. Maar we hopen zo gauw mogelijk weer mensen live te mogen ontvangen, want uiteindelijk gaat niets boven een live-ervaring.”

Voor september heeft Boers goede hoop, zegt ze desgevraagd. “Ik denk dat er dan weer veel meer mogelijk is en dat we er weer met z’n allen op uit kunnen gaan.” Maar of dat op ouderwetse sterkte is, durft ze niet te zeggen. “Laten we eerst maar weer uit kunnen. Het liefst met z’n allen naast elkaar en met elkaar, maar laten we dat stapje voor stapje doen.”

Ook directeur Hans Maris van de Meerpaal in Dronten is niet blij met de verlengde lockdown. "Begrijpelijk vanuit de overheid, maar teleurstellend voor de bedrijfsvoering. Het treft de hele samenleving en wij schikken ons. We doen wat we moeten doen en blijven doen wat we kunnen doen, net zoals nu al."


Onze krant nog niet ontvangen?