Begrip voor horecaondernemers die terras willen openen

Geschreven door Redactie

Meerdere Flevolandse horecaondernemers hebben begrip voor het plan van een aantal Nederlandse ondernemingen om de terrassen dinsdag te openen. Een actiegroep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft horecaondernemers hiertoe opgeroepen. Aanleiding hiervoor zijn de beelden van de drukte bij de parken. Bij KHN hebben zich nog geen Flevolandse cafés en restaurants gemeld, die gehoor geven aan de oproep.

Regiomanager Dominique Tettero van KHN vindt het onverteerbaar dat de restaurants met het mooie weer de terrassen niet open mogen stellen. Volgens hem is de horeca al maanden klaar om coronaproof te starten. Tettero voegt daaraan toe dat er op de terrassen meer toezicht is op het houden van afstand.

Desondanks verwacht hij niet dat de terrassen daadwerkelijk worden uitgestald. "De boetes zijn hoog en er bestaat een kans dat je de vergunning kwijtraakt." Daarom roept de Flevolandse afdeling ook niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar begrip voor de openstelling is er wel.

Taco van der Meer van de Almeerse afdeling van KHN vindt de routekaart van de overheid oneerlijk. "Je mag straks wel op bestelling een winkel in, maar je mag niet reserveren bij een restaurant. Rutte en De Jonge hebben geen flauw benul van wat ze aan het doen zijn."

In het Kamerdebat van woensdag opperden meerdere politieke partijen om toch de terrassen open te stellen. Maar volgens Rutte is dat niet verstandig, omdat het aanzuigend zou werken. Van der Meer begrijpt niets van die uitspraak van de demissionaire minister-president. Hij ziet om zich heen dat er bij supermarkten nog geen clusterbesmettingen zijn geweest, terwijl de anderhalve meter soms ver te zoeken is. "Waarom zou de horeca, waar mensen zitten op anderhalve meter afstand van elkaar, niet open kunnen?", aldus Van der Meer.

Michael Wijngaard, uitbater van cafe La Plaza in Lelystad, sluit zich aan bij Van der Meer. Bovendien vindt hij de steunpakketten vanuit de Rijksoverheid niet voldoende.