Oranjevereniging lonkt naar aansluiting bij andere evenementen

Geschreven door Redactie

Oranjevereniging Zeewolde wil zich in de toekomst aansluiten bij andere evenementen in de gemeente. Volgens voorzitter Henk Parisius moet dat zorgen voor een effectievere invulling van Koningsdag in het dorp, door bijvoorbeeld gedeelde kosten en gebruikmaken van elkaars vrijwilligers.

De Oranjevereniging neemt daarbij een voorbeeld aan het 'Oranje Comité Lelystad'. Die commissie is onderdeel van de evenementen die onder de vlag van Evenementen Coördinatie Lelystad (ECL) vallen.

De Zeewolder Oranjevereniging zag het aantal leden de afgelopen vijf jaar dalen. "We waren één van de grotere verenigingen in de regio", zegt voorzitter Henk Parisius. "We hadden 750 leden en dat is de afgelopen vijf jaar naar 550 gegaan." Volgens hem komt dat door verhuizingen van leden naar het buitenland en verzorgingshuizen, maar ook omdat de ledenwerving verbeterd kan worden. Voor de toekomst kijkt Parisius met een schuin oog naar het Lelystadse model, omdat dat effectiever blijkt te zijn. "Een marathon moet bewaking inkopen en wij moeten ook bewaking inkopen. Je kunt ook zeggen: we kopen dat collectief in."

Comitémodel is effectiever

De Oranjevereniging werkt nu dus nog met leden, die contributie betalen en inspraak hebben op wat de vereniging doet. Fred Wilcke van Oranje Comité Lelystad zegt dat een comitémodel effectiever is voor de organisatie van Koningsdag. Hij wijst op de zes vrijwilligers in het bestuur die elkaar helpen en zich vol op de organisatie van Koningsdag storten. "Wij kiezen ons eigen bestuur, die worden niet door de leden gekozen." Volgens hem zorgt een gebrek aan ledeninkomsten niet voor problemen. Het Oranje Comité put uit het zogenoemde 'werkbudget' dat ECL beschikbaar stelt, en uit sponsorgeld. "Dat is toereikend en we hopen dat dat elk jaar toereikend is. Tot nu toe hebben we geen klagen."


Volgens Parisius van de vereniging in Zeewolde is het aantal vrijwilligers voor Koningsdag momenteel een handjevol. Hij overweegt dan ook de mogelijkheden tot een samenwerking, in de hoop dat er daardoor meer vrijwillige hulp zal komen. "Ik denk dat je meer mensen op de been krijgt." Lelystedeling Wilcke raadt zo'n samenwerking aan. "Ik zal ze in ieder geval zeker laten uitzoeken of de mogelijkheid er is en dan de handschoen oppakken."

Onze Ambassadeurs