Eerste Ecocapsule komt naar Oosterwold

Geschreven door Redactie

Overnachten in een ei-vormige capsule die geheel zelfvoorzienend functioneert, dat kan straks in Almere. De Ecocapsule is klimaatneutraal en werkt volledig op zonnepanelen en een kleine windturbine.

Hoewel het concept van de Ecocapsule al een aantal jaar geleden bedacht is, zijn deze microwoningen nog niet eerder in Nederland gespot. Maar daar komt straks verandering in; Joyce Kuipers plaatst er eind juni namelijk een op haar grond in Oosterwold.

Alles wat je nodig hebt bij de hand

De capsule heeft een woonoppervlakte van 4,5 bij 2,4 meter en heeft alles wat een gewoon huis ook heeft: een keuken, toilet en douche. Alles werkt geheel klimaatneutraal. Zijn de dagen te donker of is er niet genoeg wind om energie op te wekken? Dan is het huisje gemakkelijk op te laden met een stekker.

Wat betreft drinkwater hoef je je in dit Nederlandse microhuis geen zorgen te maken. Het dak vangt namelijk regenwater op en filtert het in een speciale tank.

Wonen in de toekomst

Bovenop een flatgebouw of gewoon op een stuk grond, de woning kan overal geplaatst worden. Tenminste als het mag; in Nederland mag je officieel namelijk niet wonen in een Ecocapsule, omdat het gaat om een verplaatsbaar object.

Joyce zal de Ecocapsule dus inzetten als toeristische overnachtingsplek. Ze runt sinds vorig jaar een goedlopende Tiny House Bed & Breakfast, daar komt straks dit bijzondere exemplaar bij.

"Ik wil mensen laten ervaren hoe leuk en comfortabel deze vorm van duurzaam leven eigenlijk is. Het kan zo zijn dat het in de toekomst wel mogelijk is om in Nederland in een Ecocapsule te wonen. Ik merk dat veel gemeenten enthousiast worden van dit soort mogelijkheden. Voor nu kan je het bijvoorbeeld gebruiken als kantoor of, zoals ik doe, als vakantiehuisje". vertelt Kuipers.

Wil je zelf ervaren hoe het is om te leven in een zelfvoorzienend microhuis? Dan kan je deze zomer dus terecht bij Joyce. Een capsule zelf aanschaffen kan ook, maar dan moet je wel 80.000 euro op je bankrekening hebben staan.

Onze Ambassadeurs