Extreme pollenpiek, hooikoortsradar slaat paars uit

Geschreven door Redactie

Door het warme weer van de afgelopen dagen, gecombineerd met de natte weken in mei, is het gras in Flevoland massaal in bloei geschoten. Vervelend voor mensen met hooikoorts, de concentraties pollen in de lucht zijn nu extreem hoog.

Maurice Martens is bioloog en schrijft onder andere voor de website Hooikoortsradar.nl. "Op de kaart van Nederland wordt met verschillende kleuren aangegeven hoe hoog de pollendruk is. Op dit moment is dat voor Flevoland paars, dat gebeurt maar zelden. Hooguit één keer per jaar, en er zijn ook jaren dat het helemaal niet voorkomt."

Er zijn drie soorten grassen die voor de meeste klachten zorgen en achter elkaar bloeien. Grote vossenstaart is net over het hoogtepunt heen en nu is het de beurt aan glanshaver en daarna volgt timoteegras.

In grote delen van Flevoland dwarrelt nu ook pluis van populieren rond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijg je daar geen hooikoortsklachten van. "Het heeft niets met pollen of stuifmeel te maken. De bloei van populieren, waarbij wel pollen vrijkomen, is al ruim anderhalve maand voorbij. Wat je nu ziet zijn zaden die zich verspreiden. De haren, of pluisjes, die daar aan vastzitten zorgen ervoor dat het zaad verder weg waait met de wind. Het verschijnsel wordt ook wel zomersneeuw genoemd", vertelt Martens.

Maurice Martens is bioloog, geen arts, maar heeft toch wel wat tips voor mensen die last hebben van hooikoorts. "Als je buiten actief wil zijn, joggen bijvoorbeeld, doe dat dan in de vroege morgen. Dan ligt er nog dauw op het gras en waaien de pollen niet op." En wat ook goed helpt om klachten te verminderen: "Was je haren voor je gaat slapen. Daar blijven pollen goed in hangen, dus als je het wast komen al die pollen niet op je kussen terecht en heb je 's nachts minder last."