Terug naar de topsportklas met Ivar Echteld

Geschreven door Redactie

25 jaar geleden startte de eerste topsportklas op het Echnaton in Almere. In die klas zat ook cabaretier en presentator Mo Hersi. Hij voetbalde onder meer bij Ajax en Zwarte Schapen, de voorganger van Almere City FC. Profvoetballer is hij nooit geworden, maar hebben zijn klasgenoten van destijds de top wel bereikt? Zo nee, waar ging het mis? En wat zijn hun mooiste herinneringen aan de topsportklas? Mo zocht er een aantal op.

Voetballers Serghinio Neslo en Ivar Echteld en schaatster Martine Dijkstra zijn enkele sporters die bij Mo in de klas zaten. Mo gaat met hen en anderen in gesprek over hun leven na het Echnaton. Vorige week zocht hij onder meer Hedwiges Maduro, Kenny Berkenbosch en Paul Quasten op. Die afleveringen kijk je hier terug.

Veel veranderd

Toen René Maertens de topsportklas opzette, was er nog nergens in Nederland een school waar je als topsporter terecht kon. Het Echnaton bood de kans om extra te trainen en de sportleerlingen kregen ook huiswerkbegeleiding. René moest mensen in het begin nog vaak overtuigen van de effectiviteit van zo'n klas. Inmiddels is de topsportklas een begrip op het Echnaton en kan niemand er meer omheen.

'Goede herinneringen'

Wel is er in al die jaren flink wat verbeterd. Zo zaten in het jaar van Mo Hersi alle onderwijsniveaus nog bij elkaar in één klas. Een tennisser die vwo deed, zat in dezelfde klas als een voetballer op vmbo-niveau. Dat ging niet altijd helemaal goed, zeggen verschillende oud-leerlingen. Toch hebben de meesten goede herinneringen aan hun tijd op het Echnaton.

Benieuwd naar de verhalen? In een serie van 10 afleveringen neemt Mo je mee in de succesvolle en minder succesvolle verhalen van zijn oud-klasgenoten. Vanaf maandag 5 juli elke werkdag rond 17.00 bij Omroep Flevoland op tv, website, app en YouTube. De afleveringen 1 t/m 5 kijk je hier terug. Hieronder vind je elke dag een nieuwe aflevering van deze week.