Bouwen nieuwe kerk op de Floriade

Geschreven door Redactie
Bouwen nieuwe kerk op de Floriade Foto gemaakt door: Stichting Kerk

Stichting Kerk werkt hard aan de bouw van een nieuwe kerk op de Floriade. 

Ze hebben jouw steun hard nodig! Help je mee? 

Tiny Church

Op 12 mei werd een heel belangrijke stap gezet: de deelnemersovereenkomst met de Floriade werd getekend. Kavel 27 van het Floriadeterrein is nu officieel toegewezen voor de inzending fruitfulcity.nl. De plannen voor de kavel kunnen nu verder uitgewerkt worden.

De firma Donkergroen gaat aan de slag om rond de Tiny Church een 'labyrintachtige tuin, met helende kruiden en bijbelse planten' te ontwerpen. Inspiratie voor het tuinontwerp ontlenen zij in de eerste plaats aan de tuin die Johannes in het boek Openbaring beschrijft, maar ook bestaande tuinen, zoals het labyrint bij de Tiny Church in het Cascadepark en de tuinen op deze website helpen bij het uitwerken van de ideeën.
De bestuursleden van de Kerk op de Floriade zijn geen deskundigen op dit terrein, dus zijn ze blij met alle adviezen. Ook jouw meedenken en tips zijn van harte welkom. Het hele proces is voor Stichting Kerk een boeiende ontdekkingsreis. Aan de kerken in Boskoop is gevraagd om sponsors te zoeken voor de beplanting. Als alles volgens plan verloopt wordt in november begonnen met de aanleg. 

Foto: aangeleverd Stichting Kerk

40 kustenaars ontwerpen mee

Veertig kunstenaars reageerden op onze oproep om een ontwerp voor één van de 12 vruchten van de Geest in te dienen. Stichting Kerk was verrast door de inzendingen: "Dit wordt een prachtig onderdeel van onze presentatie. Iedere bezoeker van de Floriade kan de verbeelding van o.a. trouw, geduld, vriendelijkheid uit Galaten 5 en geloof, hoop en liefde uit 1 Corinthiers 13 op zich inlaten werken." vertelt Pieter ter Veen, voorzitter van Stichting Kerk. 

Op vrijdag 28 mei heeft het bestuur een eerste selectie van 12 inzendingen gemaakt. Zij hebben aan het Platform Kerk en Kunst om advies gevraagd en op basis van dat advies zal een definitieve keuze worden gemaakt, waarna aan de verschillende kunstenaars de opdracht wordt gegeven om hun ontwerp uit te werken.

Bijzonder bouwplan

Op kavel 27 worden na de Floriade woningen gebouwd. Dat betekent dat na afloop het terrein weer leeg moet worden opgeleverd en dus moeten we nadenken over de toekomstige bestemming van de Tiny Church en de 12 kunstwerken. Het mooiste zou zijn als de beelden als groep bij elkaar kunnen blijven. Misschien kan de beeldengroep als reizende kunstroute een tijdje door het land gaan. Onder het motto “het zijn geen problemen, maar uitdagingen” vergt dit heel wat denkwerk en creativiteit. 

Een van die uitdagingen is ook de bouw van de Tiny Church. Ook die zal een nieuwe plek moeten krijgen. En dus moet de kapel als een bouwpakket in elkaar worden gezet. Samen met de constructeur wordt een plan uitgewerkt om de Tiny Church zo te construeren dat hij eenvoudig is te demonteren en elders opnieuw op te bouwen. Stichting Kerk hoopt dat er een plek gevonden wordt waar hij als kerk kan fungeren, maar het zou ook leuk zijn als iemand hem gaat gebruiken als tiny house.

Fondsenwerving

"De grootste uitdaging is de fondsenwerving. Het is duidelijk dat dit project veel gaat kosten. In totaal is zo’n 330.000,00 euro nodig. Maar we denken dat deze activiteit het meer dan waard is. Het is een unieke kans om de rol van de kerk ook op het gebied van duurzaamheid aan de duizenden bezoekers te presenteren." - Pieter ter Veen, voorzitter Stichting Kerk 

Vind jij het de moeite waard vindt om op deze manier de pracht van de schepping en de plek van kerken uit te dragen? Maak dan je bijdrage over naar NL 15 TRIO 03 38 74 97 64 t.n.v. Stichting Kerk op de Floriade of kijk voor meer informatie op de website van Fruitfulcity en doneer.