Veel mensen weten niet dat ze hartfalen hebben

Geschreven door Redactie

De Hartstichting denkt dat er in Nederland ongeveer 255.000 mensen zijn met hartfalen die dat zelf niet wisten of door hadden.

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed kan rondpompen in je lichaam. Het komt veel voor bij mensen boven de 60 jaar. Klachten van hartfalen komen vaak voor, daarom komen veel mensen er pas laat achter. Op tijd dit behandelen is heel belangrijk. Dan is de kans groot dat mensen zich snel weer beter voelen en het hart niet nog verder beschadigd wordt.

Hartfalen worden vaak niet serieus genomen

Hartfalen geeft klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. Je bent sneller moe als eerst en je conditie gaat langzaam achteruit. Als ze vocht vasthouden, kunnen ze last van gezwollen enkels en voeten krijgen.

Veel mensen die deze klachten meemaken, denken dat de klachten worden veroorzaakt door ouderdom of stress. Daarom maken ze vaak geen afspraak met de huisarts om dit te checken. Mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, last hebben van hoge bloeddruk, boezemfibrilleren, een hartklepaandoening, COPD of diabetes hebben meer kans op het krijgen van hartfalen.

Check altijd je klachten

Door de makkelijke test van de Hartstichting kun je kijken of je klachten hebt die op hartfalen kunnen attenderen. Dan weet je of het verstandig is een afspraak met je huisarts te maken.