De Verwondering maakt eerste ‘Boombom2022’ Kandelaar uit Nobelhorst Linde

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere heeft een mooi stadsbos waarin geplant, verzorgd en gesnoeid, en geoogst wordt.

Dat stelt kersvers Almeers kunstenaar Jos Bregman. Hij woont sinds 2019 in stadslandbouwwijk Oosterwold. Hoe mooi het Almeerse stadsbos is wil hij tijdens de Floriade met een kunstproject laten zien. Het project heet Boombom2022.

Dertien bomen uit de stadsbosoogst 2021 krijgen wel een heel nieuw en bijzonder leven: in de remix, gesampled tot 6000 grote en kleine samples. Via het publiek wil Bregman de 6000 samples over de wereld verspreiden. Om te beginnen in Almere, en tijdens de Floriade over de hele wereld. Op ecologische basisschool De Verwondering in Nobelhorst vond het allereerste sample al publiek: 20 kinderen van de school! Ze maakten met samples uit de Nobelhorst Linde een adventskandelaar.

Wat een sample is? “Een stuk hout wordt in mijn handen een sample door het te voorzien van een chip. Deze kun je aflezen met je telefoon, een beetje als een QR code. In de chip zit een uniek serienummer én de herkomst van het hout. Natuur en techniek, stadsbos en smartphone gaan samen.”

In de kandelaar van de kinderen zit natuurlijk ook een chip. De verbinding met het Almeerse stadsbos kunnen kinderen, ouders en leerkrachten nooit vergeten, want een geheugensteuntje zit in die chip. Tap de chip met je phone en je weet het weer. In de chip zit ook de preciese plek waar de boom groeide. Dan kun je met je telefoon supermakkelijk terug naar de herkomst. 

Als je in de buurt komt is de oogstplek makkelijk te vinden: daar staat een landmark. Een groot zwaar stuk dood hout dat vanzelf een insectenhotel wordt en - met behulp van onnoemelijk veel schimmels en beestjes - heel langzaam compost wordt. Deze landmarks zijn dus ook biodiversiteitsboosters. En de dertien samen vormen de symbolische toegangspoort tot het stadsbos.