Meevaller van 10 miljoen euro voor gemeente Almere, spaardoel van 60 miljoen euro behaald

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere heeft een eenmalige meevaller van in totaal € 10 miljoen euro.

Dit komt onder andere door een gewonnen rechtszaak van een supermarktketen, de kostenstijging bij de jeugdhulp die lager is dan verwacht en een meevaller bij de omgevingsvergunningen. Door de meevaller heeft de gemeente het spaardoel van € 60 miljoen gehaald. De verwachting is dat de buffer ook komend jaar boven de 60 miljoen euro blijft.

Dit blijkt uit de vierde financiële kwartaalrapportage 2021 van de gemeente Almere. De rapportage laat zien dat de gemeente er, ondanks corona, de Floriade en tekorten op de jeugdzorg, financieel beter voor staat dan aan het begin van de raadsperiode. Verder lijkt het regeerakkoord van Rutte-IV de gemeente de komende jaren tientallen miljoenen aan extra eenmalig geld op te kunnen leveren.

Begroting blijf kwetsbaar

Ondanks dit goede nieuws blijft de begroting kwetsbaar. Tot 2025 moet de gemeente namelijk een aantal bezuinigingen uitvoeren om de begroting sluitend te maken. Daarnaast zijn er in de begroting voor 2022 een aantal keuzes aan een volgend stadsbestuur gelaten. En totdat de Floriade is afgerond loopt de stad ook op dat vlak een financieel risico.

Groei stad net financieel betaalbaar

In de kwartaalrapportage kijkt de gemeente ook voor het eerst 30 jaar vooruit naar het financiële beleid. De eerste conclusie is dat het huidige beleid in de sterk groeiende stad op de langere termijn financieel net houdbaar lijkt. Maar dat er in de huidige situatie 30 jaar lang geen ruimte zou zijn voor nieuw beleid of voor tegenvallers. Dat betekent dat de gemeente extra geld moet zoeken als zij de komende jaren meer wil investeren in bijvoorbeeld de energietransitie of de leefbaarheid in de stad.

Het college en de gemeenteraad krijgen met deze vooruitblik op de lange termijn beter inzicht in wat beleidskeuzes van nu betekenen voor de begroting op de lange termijn. Daar kunnen om te beginnen het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad hun voordeel mee doen.

tweet

delen

delen

pin it

delen


Onze Ambassadeurs