Waarom wrijven katten en honden met hun kont over de vloer?

Geschreven door Redactie

Niet schrikken, maar het kan wijzen op een gezondheidsprobleem.

Honden en katten zijn schattig, speels en lief. Naast het eten van kak en het likken van hun kont, is één van de meest bizarre dingen die deze huisdieren kunnen doen, hun achterwerk over de vloer wrijven, maar waarom doen honden en katten dit?

Huisdieren wrijven met hun kont over de vloer, simpelweg omdat het de gemakkelijkste manier is om ze te jeuken. Net als mensen krijgen huisdieren soms jeuk op willekeurige delen van hun lichaam. En als de kont van een huisdier jeukt, is het de gemakkelijkste manier om hem over de vloer te slepen.

Soms is de jeuk een eenmalig iets. Andere keren (vooral wanneer het vaker voorkomt), kan dit een teken zijn dat uw kat of hond een medisch probleem heeft. Een trigger voor het kont slepen kan een geïrriteerd anaal zakje zijn. De anale zakjes zijn twee kleine klieren aan weerszijden van de anale opening van een kat of hond. Experts weten niet helemaal zeker wat hun doel is, maar sommige ideeën zijn dat de stinkende vloeistof die de klieren afgeven, hun uitwerpselen smeren en ruiken, territorium markeren of een partner aantrekken. Bij honden komt het relatief vaak voor dat de zakjes geïnfecteerd raken of verstopt raken, maar minder bij katten. Een aangetast dier kan door de irritatie botsen en mogelijk uitwerpselen of bloed achterlaten.

Wanneer ze volledig geblokkeerd zijn, kunnen de anale zakjes opzwellen en uiteindelijk barsten. Het is het beste om uw huisdier naar de dierenarts te brengen voordat dit gebeurt, zodat ze de anaal klieren kunnen uiten en de irritatie en het stuiteren van de billen kunnen stoppen.

Onze Ambassadeurs