Flevoland biedt noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen

Geschreven door Redactie

Sinds de Russische inval zijn 4 miljoen Oekraïners op de vlucht geslagen. Dat aantal zal de komende tijd verder toenemen.

Flevoland is in gedachten bij de mensen in Oekraïne en leeft intens met ze mee. Veel Oekraïners vinden een veilige plek bij de buurlanden. Ook in de Roemeense regio Maramures. Zij vraagt om hulp en Flevoland wil die graag bieden.

Hulpgoederen naar Maramures

Provincie Flevoland heeft al jaren met de Roemeense regio Maramures een samenwerkingsrelatie. Deze regio heeft Flevoland om noodhulp gevraagd. De noodhulp bestaat in eerste instantie uit een transport met hulpgoederen, zoals sanitaire producten, houdbaar voedsel, dekens en slaapzakken. Provincie Flevoland werkt samen met Flever, het bedrijfsleven en andere Flevolandse instellingen om aan de hulpvraag gehoor te geven. Het eerste transport zal binnenkort plaatvinden. Daarna wordt bekeken of en wanneer een volgend transport op deze manier volgt.

Meldpunt maatschappelijke initiatieven

Ook in Flevoland zijn er allerlei initiatieven van inwoners, bedrijven en organisaties die spontaan tot stand zijn gekomen. Het gaat om zeer uiteenlopende activiteiten: van het leveren van spullen, tot het aanbieden van slaapplaatsen aan vluchtelingen en solidariteitsmarsen. Een mooi gebaar dat laat zien hoe betrokken wij met elkaar zijn bij het leed van de mensen in Oekraïne. Flevoland is trots op deze initiatieven en wil deze graag stimuleren om door te gaan. Hiervoor is Flever een meldpunt gestart om inwoners en organisaties in Flevoland met initiatieven voor Oekraïne te versterken, met elkaar te verbinden en informatie te delen. Zij kunnen voor vragen en advies terecht bij Flever, via www.flever.nl/meldpuntoekraine

Noodfonds

Om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen heeft de provincie een budget vrijgemaakt van 0,5 miljoen euro. Dit speciale Noodfonds is onder andere voor het organiseren van het transport en voor de hulpgoederen zelf.

Onze Ambassadeurs