Begin volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Geschreven door Redactie

Nadat juli vorig jaar statiegeld op kleine flesjes is ingevoerd is het binnenkort ook aan de beurt voor de metalen blikjes. 

Het doel achter statiegeld is dat het aantal plastic en metalen drinkverpakkingen afneemt in de natuur door jou drink verpakking in te leveren bij een lokale inleverpunt. Door de invoering op statiegeld op kleine plasticflesjes juli vorig jaar is het plastic drink afval al met 37 procent afgenomen. Op elk flesje waar statiegeld opstaat is 15 cent waard en grote plastic flessen 25 cent. Ook komt er bij metalen drinkverpakkingen 15 cent op om het zwerfafval te verminderen.

Geschiedenis statiegeld

De methode statiegeld is ooit ontstaan om de kosten van verpakkingsmateriaal zo laag mogelijk te houden. Door het herbuiken van verpakkingsmateriaal waren de producten minder geld kwijt, maar rond 1980 werd de prijs van verpakkingsmateriaal zo laag dat het herbruiken niet meer efficiënt genoeg was. Tegenwoordig heeft statiegeld het doel om zwerfafval terug te dringen. Sinds 2001 bedraagt statiegeld 0,25 cent per fles en sinds 2021 voor elk klein flesje 0,15 cent.

Nadelen

Statiegeld zou niet efficiënt genoeg zijn en mede doordat het bedrag voor veel Nederlands “te laag” zou zijn gooien ze het liever weg. Ook kost het systeem geld en zou het eigenlijk kostenneutraal moeten worden. Verder zijn sap- en smoothie verpakkingen uitgesloten van het statiegeld systeem omdat die moeilijker te recyclen zouden zijn.

Statiegeld Nederland streeft er zelf naar dat 90% van de statiegeld flessen weer te nemen en zo een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland.

Onze Ambassadeurs