Geen moderne stad zonder Street Art

Geschreven door Henny A.J. Kreeft

Een moderne stad kan gewoon niet zonder Street Art, elke zich respecterende moderne stad beschikt natuurlijk over genoeg Street Art. Dat geldt zeker ook voor Almere, want Almere is een moderne stad. Er is zelfs een Street Art Route Almere. 

Street Art Route Almere

Street Art is eigentijdse stadskunst. Almere heeft eigentijdse stadskunst, van verhalende muurschilderingen tot verrassende buitenkunst en vrolijke 3D-illusies. De route van Almere is zo’n 26 kilometer lang en daarom wordt geadviseerd om de fiets te nemen. 

Graffitikunst

Het Nederlandse woord graffiti komt eigenlijk uit het Italiaans en betekent in feite ‘ingekraste tekeningen’. Het is een toepassing die al vele jaren gebruikt wordt, zelfs vele eeuwen, echter het is in het begin nooit als kunst gezien. En nog steeds wordt in grote delen van de maatschappij graffiti niet of nauwelijks gewaardeerd en meer als vandalisme beschouwd. Echter, graffiti wordt gezien als belangrijk onderdeel van de hiphopcultuur.
Graffiti-kunstenaars halen de inspiratie uit allerlei media. Aangezien de kunst werd toegepast op allerlei openbare gebouwen en steeds ergens aanwezig was, is graffiti ook doorgedrongen in die kunstvormen die maatschappelijk zijn aanvaard. Daarbij kwam dan nog dat de graffiti-kunstenaars een afkeer hadden van de galerie-kunst en gingen daarom graffiti als kunst beoefenen. 
Binnen de graffitikunst ontstond Street Art. Dit is de kunst die niet onder de klassieke graffiti valt. Bij graffiti gaat het om de naam (en dus de kunstenaar) en bij Street Art om de afbeelding. Belangrijk bij graffiti is de moeilijkheidsgraad en bij Street Art de originaliteit. Daarom komt het ook vaak voor dat de artiesten in de Street Art scene anoniem werken en dat de makers te herkennen zijn aan de afbeeldingen. 


Street Art is in de jaren 70 ontstaan en bedoeld om politieke standpunten naar buiten te brengen. Daarna is het verdwenen om aan het eind van de jaren 90 weer terug te komen. Nu als zuivere kunst die men op straat tentoonstelt.

Door de route kan men Almere als openluchtmuseum verkennen, waarbij tegelijkertijd de wijken zijn te aanschouwen en het vele groen in de stad. Het beste is om te starten bij de overdekte fietsenstalling van Station Almere Centrum. Men kan de route downloaden op de site van Visit Almere. Op die manier kan men onder meer de Spin van Straatkunstenaar Fanakapan tegenkomen, het Transgenderzebrapad, de ALLY-trap, De Zeemeermin, de Boulevardflats, Thuiskomst, Restaurant de Burgemeester, Baders, Goede Rede Street Art, City Life en Hugo Kaagman tegenkomen.  Maar aan de route kan nu De Oldepoort in Almere Haven worden toegevoegd. De fietstunnel is sinds vrijdag 21 april geopend en ligt tussen de wijken De Wierden en de Hoven. De fietstunnel is opgevrolijkt met graffitikunst door buurtbewoners met kennis van Street Art en graffiti en een artistieke achtergrond. Kunstenaar Irma van Zijl heeft het plan bedacht en heeft het uitgevoerd in samenwerking met Kasper Jongejan. Hij is een artiest op het gebied van graffiti en komt uit Almere. Beiden en de kunstenaars hebben de fietstunnel feestelijk kunnen openen onder toeziend oog van wethouder Maaike Veeningen.  


Was het begin nog beschouwd als lowbrow art, later werd graffiti erkend als kunstuiting. Lowbrow (art) is een ondergrondse kunstbeweging die eind jaren 70 in de omgeving van Los Angeles ontstond. Het is een populistische kunstbeweging.   

Onze Ambassadeurs