Indisch monument en verzetsrad onthuld

Geschreven door Redactie

In het Bos der Onverzettelijken in Almere is dinsdagmiddag een Indisch monument en het gerestaureerde verzetsrad onthuld. De officiële handeling werd verricht door wethouder Hilde van Garderen.

Herinrichting


Het monument herdenkt de Japanse capitulatie op 15 augustus in 1945. Die overgave was het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus worden nu elk jaar de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië herdacht. 

De oude locatie in Jeugdland en de inrichting van het Indisch Monument waren volgens de gemeente niet meer van deze tijd. "Ook de aanwezige beplanting was aan het einde van haar levensduur", zegt een woordvoerder. "Met de onthulling van de nieuwe beplanting en de herinrichting van het Indisch Monument hebben we voor de Indische en Molukse bevolking een bijzondere herdenkingslocatie gerealiseerd."

Ontwerp van Kees Hund


Het Bos der Onverzettelijken is een levend monument. Op initiatief van Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 is het tussen 1992 en 1993 aangelegd. Meer dan 2000 bomen zijn met de hand geplant ter herinnering aan alle gefusilleerde Nederlandse verzetsstrijders.

Het park is flink op de schop gegaan. Er zijn honderden bomen gekapt en groepen bomen terug geplant. De enorme transformatie is een ontwerp van de hand van landschapsarchitect Kees Hund.