"Onzekerheid over behandeling reumapatiënten IJsselmeerziekenhuizen"

Geschreven door Redactie

Voor veel reumapatiënten in Flevoland is het onzeker hoe hun behandeling wordt voortgezet nu de IJsselmeerziekenhuizen failliet zijn. Dat zegt Josien Veris, bestuurder van Reumazorg Zuid West Nederland.

Het reumacentrum kondigde vorige maand aan samen met reumatologen van de IJsselmeerziekenhuizen de reumazorg voor ruim 2000 patiënten over te willen nemen. Het centrum wacht nog steeds op een officieel akkoord van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Die moet de behandelingen uiteindelijk vergoeden.

Reumazorg Zuid West Nederland heeft in andere vestigingen al wel een contract met de zorgverzekeraar, maar dat contract moet worden aangepast als er patiënten uit Lelystad, Emmeloord en Dronten bij komen.

Wat de situatie voor patiënten nog gecompliceerder maakt, is het vroegtijdig pensioen van één van de twee reumatologen van de IJsselmeerziekenhuizen. Ook is nog onduidelijk wat het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal met de afdeling wil doen. Het ziekenhuis neemt een deel van de activiteiten van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen over.

"Grotere kans op pijnklachten"


Josien Veris van Reumazorg Zuid West Nederland vreest dat reumapatiënten niet op tijd hun behandeling kunnen voortzetten nu de zorgverzekeraar op zich laat wachten. "Als patiënten niet weten waar ze naartoe moeten en hun medicatie niet krijgen, hebben zij een grote kans dat ze meer gewrichts- en pijnklachten krijgen en daardoor bijvoorbeeld niet meer kunnen werken", aldus Veris.

Daarnaast is het volgens haar belangrijk dat Flevolandse patiënten zorg dicht bij huis houden. "Patiënten hebben moeite met afstanden. Niet alleen vanwege fysieke beperkingen, maar ook door financiële belemmeringen." Patiënten die wel kunnen reizen, lopen ook tegen een probleem aan. Door een gebrek aan reumatologen hebben omliggende ziekenhuizen lange wachtlijsten of zelfs een patiëntenstop, zegt Veris.

Brief van curator aan patiënten 


De bestuurder van het reumacentrum is daarnaast bezorgd over een brief die vorige maand door de curatoren van de IJsselmeerziekenhuizen aan een groot aantal patiënten is verstuurd. Daarin staat dat zij worden doorverwezen naar Reumazorg Zuid West Nederland, terwijl nog niet alles geregeld is.

Veris was niet op de hoogte van de brief. Ze hoorde er over via patiënten. "Zij bellen ons in groten getale. We krijgen dagelijks tientallen telefoontjes en e-mails. Patiënten willen vooral weten of ze een nieuwe afspraak kunnen krijgen en of de medicatie wordt voortgezet. En wij vinden het heel vervelend dat we nog niet echt antwoorden kunnen geven." 

Drie miljoen euro


Volgens de bestuurder kan Reumazorg Zuid West Nederland binnen twee weken starten met behandelen zodra Zilveren Kruis officieel een handtekening zet. In totaal verwacht Veris zo'n drie miljoen euro nodig te hebben van de verzekeraar. Zodra dat rond is, wil Reumazorg centra openen in Lelystad, Emmeloord en Dronten.

Onze Ambassadeurs