'Obesitaspatiënten merken weinig van verhuizing naar Flevoziekenhuis'

Geschreven door Redactie

Obesitaspatiënten die vanaf volgende week niet meer naar Lelystad, maar naar Almere moeten voor hun operatie gaan er weinig van merken. Dat stelt chirurg Ruben Schouten. Volgens hem zal de behandeling aan obesitas nagenoeg hetzelfde blijven, alleen de locatie van de operatie verandert.


Artsen en verpleegkundigen die obesitaszorg - ook wel bariatrie - uitvoerden in het MC Zuiderzee in Lelystad, maken de overstap maar het Flevoziekenhuis in Almere. Daardoor blijft dit type zorg in Flevoland behouden. Patiënten kunnen vanaf volgende week vrijdag in Almere terecht.  


"Omdat het Flevoziekenhuis vertrouwen heeft in ons team, kunnen we eigenlijk klakkeloos het programma en de behandelingen voortzetten in Almere", legt Schouten uit. "Wij zullen de komende periode de 3.000 patiënten die we in omloop hebben benaderen met uitleg over hoe het verder gaat." 


'Zolang ik maar geholpen word' 

Eén van die patiënten is Saskia de Veen. Zij is net begonnen aan haar behandeling in Lelystad en moet nu dus naar Almere. Toch heeft zij vertrouwen in de overgang. "Op zich is het jammer dat het niet verder kan in Lelystad, maar als patiënt maakt het mij niet uit waar de behandeling is, zolang ik maar geholpen word".


Ze heeft het voordeel dat haar chirurg straks in Almere aan de slag gaat, maar niet elke arts maakt de overstap. Dat kan voor sommige patiënten even wennen zijn. "Het is handig om een vertrouwensband met je chirurg te hebben. Het zal vervelend zijn om andere artsen te krijgen, maar we proberen alles zo veel mogelijk hetzelfde te houden", aldus Schouten. Dat geeft De Veen vertrouwen in een goede afloop van haar behandeling. 


Bariatrie is een onderdeel dat het St Jansdal niet in stand houdt als het straks de ziekenhuiszorg in Lelystad overneemt. "Het gaat hier om een subspecialisme," laat het ziekenhuis uit Harderwijk weten. "Deze had/heeft St Jansdal niet zelf in huis. Gezien de enorme opgave die er al is om de overige zorg over te nemen, was het ook nog opbouwen van de bariatrie in deze periode in onze ogen niet verstandig."

Onze Ambassadeurs