Petitie Vis à Vis zo'n 10.000 ondertekend

Geschreven door Redactie

Een petitie van het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis tegen een mogelijke gedwongen verhuizing is binnen een dag al zo'n 10.000 keer ondertekend. Vis à Vis wil voorkomen dat het in de toekomst weg moet van het eigen terrein aan de Muiderzandplaats.


De gemeente is bezig met een nieuw bestemmingsplan voor het gebied waar Vis à Vis gevestigd is. Vanaf 2025 zouden zich daar recreatiebedrijven moeten kunnen vestigen. Ook zou er woningbouw moeten kunnen komen. Volgens Vis à Vis zou dit grote gevolgen voor het theater kunnen hebben.


De petitie is mede opgesteld namens liefhebbers, ambassadeurs, sponsoren en leden van de Raad van Toezicht. Vis à Vis zegt al tien jaar in onzekerheid te zitten en nu te willen bouwen aan de toekomst. Het zegt die onzekerheid creatief, financieel en mentaal niet langer te kunnen dragen. Als er geen duidelijkheid komt, zegt Vis à Vis daarom te zullen vertrekken uit Almere.


Het theatergezelschap wijst erop dat het huidige terrein in 2013 door de gemeente als locatie is toegekend. Daarbij zou zijn beloofd dat Vis à Vis er permanent mag blijven. In 2017 werd het eigen pand feestelijk geopend. Vis à Vis zegt inmiddels bijna 800.000 euro aan eigen geld in voorzieningen op het terrein te hebben gestoken.


Reactie gemeente

De gemeente Almere bevestigt dat zij in het bestemmingsplan voor het gebied Muiderduin de vestigingsmogelijkheid voor 'leisure' wil opnemen. Het bestemmingsplan moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. Volgens de gemeente heeft Vis à Vis in 2015 een erfpachtaanbieding voor 10 jaar gekregen. Op basis daarvan kan het theater in ieder geval tot eind 2025 op de huidige locatie gevestigd blijven. Voor de periode daarna worden volgens de gemeente de mogelijkheden nog onderzocht.

Onze Ambassadeurs