'Niet alle asbestdaken worden op tijd gesaneerd'

Geschreven door Redactie

Niet alle asbestdaken in Almere worden op tijd gesaneerd. Dat is de verwachting van het college van burgemeester en wethouders.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen die gesteld zijn door Fractie Buyatui. Daken waar asbest in zit moeten voor 2025 gesaneerd zijn. Dat is vorig jaar bepaald door de Tweede Kamer.


De gemeente zegt dat het verwijderen van de daken de verantwoordelijkheid van de eigenaren is. Wel moet de gemeente het verbod straks gaan handhaven. Daarom wil het college wel actie ondernemen in aanloop naar het verbod. Zo staat er informatie op de website over het verbod en eventuele subsidies.


Ook laat de gemeente ecologisch onderzoek uitvoeren. Er wordt dan gekeken of beschermde dieren de asbestsanering kunnen hinderen. Dat was in Lelystad het geval. Daar zaten mussen en vleermuizen onder de daken waardoor woningeigenaren het dak niet mochten verwijderen. De gemeente Almere zorgt ervoor dat inwoners het onderzoek niet zelf hoeven te doen. Daarmee wordt geld bespaard.


Doe-het-zelf pakket

Voor kleine daken is een speciaal pakket samengesteld. Die zijn verkrijgbaar bij de milieustraten. Daarin zitten mondkapjes en spullen om het asbest veilig te verpakken. Mensen met een asbestdak mogen het dak daarmee zelf verwijderen. Het Expertise Centrum Asbest & Vezels benadrukt dat niet alle kleine daken zelf verwijderd mogen worden.


De provincie heeft geld beschikbaar gesteld voor mensen die hun asbestdak willen vervangen voor zonnepanelen of extra isolatie.


In Almere waren twee jaar geleden nog zo'n 1900 panden met een asbestdak. De gemeente schat in dat zo'n 10 procent daarvan nu gesaneerd is. Dat betekent dat er nog ruim 1700 vervangen moeten worden. Veel van die daken hebben een kleine oppervlakte. Daarom komen eigenaren niet in aanmerking voor een subsidie. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat het verbod op asbestdaken teruggedraaid wordt.