Vijf redenen om te starten met meditatie

Geschreven door Vivo Somnis

Mediteren is hip! Je hoort het steeds vaker om je heen en voor sommigen is het zo'n beetje de heilige graal als je hen moet geloven. Maar wat is dat mediteren nou eigenlijk en waarom zou je daarmee gaan beginnen?

Het woord mediteren komt van het Latijnse woord meditatio, wat vrij vertaald "nadenken / overdenken" betekent. Het wordt vaak gezien als iets spiritueels en vooral ook zweverigs. Maar waarom eigenlijk? Je zorgt voor je lichaam door te gaan sporten, je wilt biologisch eten en vooral ook gezond, daarnaast eten we minder vlees en verdiepen we ons in superfoods. Maar het allerbelangrijkste lijken we hierbij te vergeten, ons brein!

Iedere dag even mediteren zorgt ervoor dat je je aandacht naar binnen brengt. Maar het doet veel meer dan dat, vandaar hieronder vijf redenen waarom jij met mediteren zou kunnen beginnen.

Meditatie geeft meer energie

De wereld om ons heen is altijd druk, we lijken wel te maken te hebben met een chronische vermoeidheid. Ondanks de vermoeidheid heeft het grootste deel van de mensen "te weinig tijd" om deze weg te slapen, daarvoor is het echt veel te druk. Maar wanneer je altijd maar moe bent weet je op een gegeven moment niet meer hoe het voelt om uitgerust te zijn. Stress is de grootste energie-vreter in ons lichaam, laten we daar nou consequent last van hebben. Mediteren lost stress en vermoeidheid op, zelfs wanneer je hier al heel lang mee loopt en het dus erg diep zit. Wanneer je minder moe en gespannen bent betekent het dat je meer energie overhoudt voor andere dingen. Dingen die je zelf leuk vindt!

Meditatie is goed voor je bloeddruk

Het is inmiddels al vaak onderzocht, meditatie helpt bij hoge bloeddruk. Niemand weet precies hoe dat werkt, maar de onderzoeken laten zien dat het de bloeddruk verlaagt. Waarschijnlijk komt het door de diepe staat van ontspanning die ontstaat wanneer je een goede meditatie uitvoert. Wanneer je innerlijke rust hebt laat je ook minder snel je hoofd op hol brengen. Daarom adviseren artsen bij hoge bloeddruk ook steeds vaker om regelmatig te mediteren, al dan niet in combinatie met geneesmiddelen. 

Meditatie is leuk voor je vrienden

Het klinkt misschien gek, maar mediteren maakt je echt een leuker mens. Misschien is het toch niet zo gek als je bedenkt dat meditatie je namelijk rust in je hoofd brengt. Hierdoor ben je veel minder gevoelig voor stress of ruzie, wat betekent dat je je minder snel kunt opwinden of uit het veld laat slaan. Je hebt minder last van frustraties, angsten en boosheid. Hierdoor ga je je ook minder afreageren op je vrienden of je partner. Je wordt dus een stuk prettiger in de omgang!

Meditatie zorgt dat je beter slaapt

Misschien slaap jij soms slecht? Dit kan komen omdat mensen het vaak overdag zo druk hebben dat ze 's nachts eigenlijk de rust niet kunnen vinden om goed te slapen. Ze gaan malen waardoor het hoofd wakker blijft en het lichaam blijft woelen. Wanneer je iedere dag mediteert kan je dat helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam (en je geest) door de meditaties de kans krijgt om op een natuurlijke manier te ontspannen. Door de diepe ontspanning wordt het makkelijker om de slaap toe te laten, wat betekent dat de inslaap-tijd aanzienlijk wordt verkort. 

Meditatie zorgt dat je meer geniet

Wanneer je regelmatig mediteert dan leef je minder in je hoofd en vaker in het moment. Je gaat dus meer genieten van hetgeen er daadwerkelijk gebeurt, hier en nu. Als er dan toch iets onverwachts gebeurt schiet je niet meteen in de stress, het leven wordt een stuk relaxter. Je krijgt ook meer contact met je lichaam en je zintuigen worden scherper. Er ontstaat een soort helderheid waardoor jij het leven meer kunt gaan waarderen. 

Wanneer je na het lezen van het bovenstaande besluiten om ook te starten met meditatie dan is de Nederlandse Meditation Moments App een echte aanrader. Via deze link kun je meer informatie vinden over de App, welke beschikbaar is voor iOS en Android.

Onze Ambassadeurs