Europese verkiezingen: waar stemmen we op?

Geschreven door Redactie

Elke vijf jaar kiest Europa de politici voor het Europees Parlement. Op donderdag kunnen de Nederlandse stemgerechtigden naar de stembus.

Er wordt altijd gesproken over 'Brussel', maar het Europees Parlement komt zowel in België als in Straatsburg bijeen.

Nederland zit samen met 27 andere Europese landen in de Europese Unie. Althans, nu nog wel. Groot-Brittannië heeft besloten om de Europese Unie te verlaten. Wanneer de zogenoemde Brexit een feit zal zijn, staat nog niet definitief vast.

Maar waar stemmen we nu voor? 'Europa' omvat veel instanties. De drie belangrijkste zijn:

  • Het Europees Parlement
  • De raad van de Europese Unie
  • Europese Commissie

Voor het eerste instituut mogen we stemmen: het Europees Parlement. Daar zitten 751 volksvertegenwoordigers, gekozen uit alle landen in de Europese Unie. Elk land levert een aantal Europarlementariërs. Hoe groter het land, des te meer zetels het krijgt. Nederland is relatief klein en mag 26 zetels vullen. Italië heeft meer inwoners en krijgt daarom 73 zetels.

Het Europees Parlement is de wetgevende macht. Dat betekent dat het parlement wetten aan mag nemen of andere besluiten mag wijzigen of verwerpen, vergelijkbaar met de rol van de Tweede Kamer in de Nederlandse politiek. Bij de verkiezingen van donderdag stem je op kandidaten uit je eigen land.

Op de kieslijst staan twaalf Flevolandse kandidaten. Op dit moment zitten er geen Flevolandse Europarlementariërs in het Europees Parlement.

Raad 

Het tweede instituut, de Raad van de Europese Unie, wordt niet gekozen. De raad bestaat uit alle ministers van de deelnemende landen. Dus als het over landbouw gaat, gaan alle landbouwministers naar Brussel. Gaat het over financiën, dan gaan de ministers van Financiën naar de vergadering. De ministers van alle lidstaten vergaderen daar gezamenlijk. Daarnaast coördineert de raad het beleid in Europa. Dat beleid wordt dan weer gecontroleerd door het Europees Parlement.

Commissie

Het derde instituut is de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa. De rol van de commissieleden of Eurocommissarissen is vergelijkbaar met die van een minister. Elk EU-land levert een Eurocommissaris. Zo was de Nederlandse Neelie Smit Kroes tien jaar lang Eurocommissaris en belast met mededinging en digitale agenda. Ouderen zullen zich Sicco Mansholt nog herinneren. Hij was in de jaren 60 Eurocommissaris en is de geestelijk vader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De huidige Nederlandse Eurocommissaris is Frans Timmermans.

Uitslagen in 2015

De Europese verkiezingen zijn traditiegetrouw de minst populaire verkiezingen. Het opkomstpercentage in Flevoland ligt steevast lager dan bij de landelijke, provinciale en gemeenteraadsverkiezingen.

Provinciale Statenverkiezing 2019: 51%Gemeenteraadsverkiezingen 2018: 51%Tweede Kamerverkiezingen 2017: 79%Europees Parlement 2014: 34%

Onze Ambassadeurs