Studieschuld, prestatiedruk en hoge stress bij studenten

Geschreven door Redactie

Er wordt gaat grootschalig onderzoek gedaan worden naar psychische problemen onder studenten in het hoger onderwijs door het Ministerie van Onderwijs.

Al voor een langere periode zijn er zorgen over toenemende stress onder studenten vanwege onder meer het leenstelsel, prestatiedruk en sociale media. 

Uit onderzoek bleek dat er vorige jaar meer dan 3000 studenten door de Hogeschool Windesheim vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. Maar onderzoek naar het stressniveau onder deze generatie studenten is er nog amper. Voor de studenten zijn er verschillende programma's opgezet om de balans tussen de studie en ontspanning te vinden. 

De resultaten van het onderzoek worden eind 2020 verwacht. 

Houdt studenten een spiegel voor

De Raad van Volksgezondheid stelt dat de maatschappij is veranderd. In 2018 schreef de raad die het kabinet en de Kamer adviseert nog een essay over mentale druk bij jongvolwassenen. 

Jongeren vergelijken zichzelf volgens de raad vaak met starre en knellende maatschappelijke verwachtingen. Dit levert een hoop confrontatie en spanning op. Deze harde maatstaven zouden minder hard toegepast moeten worden door bijvoorbeeld minder nadruk te leggen op cijferlijsten en volle cv's. Men moet meer kijken naar wat iemand in de toekomst kan en niet naar wat iemand al heeft gedaan. 

Onze Ambassadeurs