‘We doen dit echt met elkaar’

Geschreven door Redactie

Het is een gezellige drukte bij kringloopwinkel De Groene Sluis in Lelystad. Aan de kassa rekent een klant een prachtige antieke stoel af, in lunchroom De Groene Tafel geniet een gezin van een kop thee met versgebakken taart en huispianist Leon speelt een vrolijk deuntje op de piano.

Leon nam op een dag plaats achter de piano en verblijdt ons en de klanten sindsdien met zijn muzikale talenten. ‘Superleuk!’, zegt Janneke Pikkert, projectcoördinator bij stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis.


De stichting heeft zeven jaar geleden de deuren van kringloopwinkel De Groene Sluis geopend, welke vanaf het eerste moment al razend populair is onder de inwoners van Lelystad en omgeving. ‘Ons idee was een kringloopwinkel te openen waarbij de winst naar lokale goede doelen gaat. Nou.. dat is behoorlijk goed gelukt! Sinds de start hebben we in totaal 340.000 euro weg mogen geven. Een ongelooflijk mooi bedrag waar we in het begin alleen maar van durfden te dromen.’ 


Tweede winkel 

Janneke vervolgt: ‘We zijn binnen een vrij korte tijd enorm gegroeid. Van een kleine locatie hier om de hoek en een twintig vrijwilligers tot deze winkel met een groot magazijn en horeca gedeelte, een tweede winkel in de stad en over de hele stichting 130 vrijwilligers en acht mensen in dienst.’


Stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis bestaat inmiddels uit verschillende afdelingen. ‘De Groene Sluis, De Groene Zus, De Groene Tafel en een fietsenwerkplaats. Hier bij De Groene Sluis kun je diverse tweedehands goederen aanschaffen. Van kleding en huishoudelijke spullen tot meubels en speelgoed. Ook sorteren en verwerken we hier alles wat dagelijks gebracht en opgehaald wordt.’ 

Bij De Groene Zus in het centrum kan men terecht voor zowel tweedehands als nieuwe artikelen. ‘En je kunt er nieuwe, tweedehands of zelfgemaakte waar verkopen door jouw kleding op te hangen of winkelruimte te huren in de vorm van een kast of een krat. 


Ontspannen en genieten 

‘Hierdoor kun je unieke en originele artikelen vinden in de binnenstad. Naast dit superleuke shop-in-shop concept hebben we op de bovenverdieping ook nog een kringloopgedeelte.’


Even ontspannen en genieten van iets lekker kan in lunchroom De Groene Tafel, gevestigd achter in de winkel van De Groene Sluis. ‘In deze lunchroom, waar we onder andere broodjes en gebak bereidt met biologische, fairtrade en verse streekproducten serveren, leren mensen via onze partner Concern voor Werk het horeca vak.’ 


Naast het magazijn van De Groene Sluis, werken op het moment leerlingen van Aeres Lelystad aan een mooi project. ‘Eén van mijn favoriete afdelingen’, vertelt Janneke enthousiast. ‘Hier doen we aan upcyclen, oftewel het omtoveren van een “oud” product naar iets nieuws, waardoor deze meer waarde krijgt. Zo kan je van een afgedankt fietswiel een hele mooie kroonluchter of baby mobiel maken. De ge-upcycelde producten willen we, als het project met de leerlingen klaar is, gaan verkopen in een speciaal daarvoor ingericht hoekje in de winkel.’ 


Tenslotte is er ook een werkplaats van Fietsbank Lelystad. ‘Last but zeker not least. Hier worden fietsen opgeknapt en vervolgens afgeleverd aan bijvoorbeeld kinderen waarvan de ouders zich geen fiets kunnen permitteren. Ook kijken de heren van Stichting Fietsbank Lelystad de fietsen na die wij in de winkel verkopen.’ 


Van betekenis zijn 

Kortom, een heleboel mooie projecten en initiatieven met sociaal maatschappelijk betrokken zijn en duurzaamheid als doel. ‘Wij willen van betekenis zijn in de levens van mensen, zowel voor de vrijwilligers die hier werken als voor de klanten die hier komen. Kijk bijvoorbeeld naar die meneer naast de pianist. Hij komt regelmatig langs om even een praatje te maken. Hier heeft hij de aanspraak en gezelligheid waar hij behoefte aan heeft. En met hem vele andere klanten. We verkopen niet alleen hele leuke goederen maar zijn ook een ontmoetingspunt waar iedereen welkom is’, legt Janneke uit.


Hetzelfde geldt voor de vrijwilligers die voor de stichting werkzaam zijn. ‘Sommige zijn met pensioen, anderen hebben een burn-out en willen hier langzaamaan hun ritme weer opbouwen. Ook hebben we huismoeders rondlopen die hun vrijwilligerswerk bij ons zien als een momentje voor zichzelf. Of mensen die het, naast het hebben van een vaste baan, gewoon leuk en belangrijk vinden om zich voor een ander in te zetten. Wat de reden ook is, hier voelen ze zich thuis en - niet te vergeten - van belang. En dat zijn ze ook! Want zonder hen zou de boel hier niet draaien.’ 


Beter milieu 

Een consistente bijdrage leveren aan een beter milieu staat bij stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis ook bovenaan de prioriteiten lijst. ‘Door tweedehands goederen te verkopen zorgen we goed voor het milieu. Zo besparen we elke keer dat we een tweedehands broek (ver)kopen ongeveer 7.500 liter water in de productie. Een beter milieu begint bij jezelf. Daar geloof ik echt in. En daar zou ik mensen nog wel bewuster van willen maken door middel van bijvoorbeeld bordjes bij ons in de winkel. Daarnaast willen we kijken of we ook lessen kunnen gaan verzorgen voor scholieren. Zodat ook voor hen duidelijk wordt hoe belangrijk het is dat we met zijn allen drastisch gaan omdenken en letten op hoe wij omgaan met het milieu. Met het Aeres scholieren project zetten we wat dat betreft al een goede stap in die richting.’


Goed nieuws 

Ook een goede stap in de richting is het openen van een derde winkel. ‘Jaaa wat een goed nieuws hè? Vanaf juli is er ook een kringloopwinkel te vinden in Inloophuis Open Haven van het IDO in de Fjord. Stichting IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg) gaf tijdens een bijeenkomst aan op zoek te zijn naar manier om meer contact te krijgen met mensen uit de buurt. ‘Samen kwamen we meteen op het idee om daar een kringloopwinkel voor in te zetten. Nou.. zo gezegd zo gedaan. Verschillende IDO-vrijwilligers en medewerkers hebben hier de afgelopen maanden meegelopen om te kijken hoe het er hier aan toe gaat en we zijn op het moment druk bezig met het verbouwen en inrichten van de nieuwe ruimte.


Succesverhaal 

Deze kringloopwinkel zal voornamelijk gevuld worden met tweedehands kleding en gerund worden door vrijwilligers. Nu al erg veel zin in! We zullen binnenkort meer informatie geven over de opening en naam van deze winkel. Uiteraard wordt het iets met “De Groene”.’


Een succesverhaal mogen we stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis dus zeker wel noemen. ‘Een succesverhaal van de stad! Want we doen het echt met elkaar. Zonder brengers, vrijwilligers en kopers is er geen winkel. En zonder winkel geen mooie bedragen voor de Lelystadse goede doelen. We hebben er echt iets moois en positiefs van gemaakt. Iets om als Lelystad trots op te zijn!’, besluit Janneke enthousiast.

Kijk voor meer informatie op de website van De Groene Sluis.