Flevoland is niet heel gevoelig voor droogte

Geschreven door Redactie

De provincie Flevoland is niet heel gevoelig voor droogte zoals dat wel het geval is in sommige andere delen van Nederland. Dat zegt dijkgraaf Hetty Klavers.

Ondanks het droge weer van de afgelopen dagen is er voldoende water in de provincie.


Volgens Klavers bestaat Flevoland grotendeels uit zogenoemde 'bemalen gebieden'. Daar komt veel water vanuit de grond naar boven en het waterpeil wordt constant door gemalen geregeld. Zo wordt het overtollige water uitgepompt en als het langdurig droog is, wordt minder water uitgemalen. "Wij hebben een hele luxe situaties in onze polders want wij hebben altijd genoeg water, hoe droog het ook is", aldus dijkgraaf Klavers. 


Twee gebieden zijn iets gevoelig voor droogte 

Naast bemalen gebieden zijn in Flevoland twee soorten locaties die iets gevoeliger zijn voor droogte. In de 'wateraanvoergebieden' kan het water door de zandgrond snel in de bodem wegzakken. Dat probleem wordt opgelost door het inlaten van water.


In hogere delen van Flevoland, de zogeheten 'gestuwde gebieden', is het belangrijk om het water vast te houden zodat het waterpeil behouden blijft. Dat wordt door stuwen geregeld. Wanneer boeren water gebruiken voor beregening, moeten zij ervoor zorgen dat het waterpeil in de tocht op niveau blijft door water over de stuw te pompen. 


Ook kan het waterschap zelf het waterpeil in sloten, tochten en vaarten verhogen. Vorige week nog is dat gebeurd. Het waterschap deed dat omdat er weinig regen wordt verwacht de komende tijd. 


"Samen zijn wij verantwoordelijk" 

Volgens de dijkgraaf zijn het waterschap en alle gebruikers van het water samen verantwoordelijk voor een goed waterpeil. Een goede communicatie onderling speelt daarbij een belangrijk rol, zegt Klavers.

Onze Ambassadeurs