Wethouder Ypma: "Iedere zwerfjongere is er één teveel"

Geschreven door Redactie

"Iedere zwerfjongere is er één teveel en wij willen de ambitie stellen dat geen enkele jongere in Almere op straat hoeft te leven." Dit zegt wethouder Loes Ypma vlak na de start van het Actieprogramma Dakloze Jongeren.


De gemeente Almere heeft samen met 11 andere steden afgesproken om voor het eind van 2021 alle dakloze jongeren van straat te halen. Elke (potentiële) zwerfjongere moet hulp en ondersteuning krijgen. Niemand mag meer op straat terechtkomen en er mogen geen wachtlijsten meer zijn voor gespecialiseerde jongerenopvang of beschermd wonen. 


De afgelopen dagen heeft Omroep Flevoland een drieluik gemaakt over zwerfjongeren in Almere. Maandag kwam aan bod hoe groot het probleem in Flevoland is. Dinsdag werd meer duidelijk over de plekken waar jongeren hulp kunnen vinden. Woensdag praten we verder over wat nodig is om de ambitie van de gemeente Almere waar te maken.

Volgens Robert Roch van zorginstelling Kwintes is het nog maar de vraag of het gaat lukken alle dakloze jongeren van straat te krijgen. "Er spelen zoveel factoren mee. De jongeren zelf die zich aanmelden, samenwerkende partijen, financiën. Het zijn veel onderdelen die ondervangen moeten worden, dat ik niet zo kan zeggen dat het opgelost gaat worden." Roch is blij dat de gemeente Almere serieus aan de slag gaat met de ambitie. Luc Tanja van het Leger des Heils deelt dat gevoel: "Ik denk ook dat het haalbaar is. Je hebt het in Flevoland ook niet over hele grote groepen die door de stad zwerven. Er gebeurt al heel veel, maar er moeten ook dingen anders. Maar we hebben het over oplosbare problemen, dus het gaat lukken."

Vanuit de Rijksoverheid en de gemeente Almere is 250.000 euro beschikbaar voor de organisatie van het project. Voor Wethouder Loes Ypma is al wel duidelijk waar het naartoe moet. "Eerder erachter komen waar de problemen zitten en jongeren helpen. En als jongeren toch nog in de problemen komen, de jongeren op een vernieuwende manier opvangen; bijvoorbeeld door ervaringsdeskundigen. Want als je ervaring hebt en zelf op straat hebt geleefd, spreek je net iets makkelijker de taal van de jongeren. Dat gebeurt al in Almere, maar dat zou ik willen uitbreiden."

Onze Ambassadeurs